Piperine
C17 H19 NO3, alkaloïde uit de peper, smeltpunt ca 129' C. Zeer moeilijk in water oplosbaar; voorn. oorzaak van de scherpe smaak van peper.
Winkler Prins (1949)
C17 H19 NO3, alkaloïde uit de peper, smeltpunt ca 129' C. Zeer moeilijk in water oplosbaar; voorn. oorzaak van de scherpe smaak van peper.
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)
Hoofdalkaloïd van de peper (gehalte 5-9 %). P. is een kleurlooze, kristallijne verbinding; formule: C17H19O3N, smeltpunt 128-129°, onoplosbaar in water, beter in alcohol. In Frankrijk wel eens als surrogaat voor kinine gebruikt.
Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)
Piperine, - komt naast piperidine en chavicine voor in de pepervruchten en geeft te zamen met vluchtige olie en hars den bekenden scherpen pepersmaak. Zoowel piperine als piperidine wordt een enkele maal in de geneeskunde gebruikt.
Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)
v./m., C17H19O3N, een alkaloïde dat voorkomt in de pepervruchten van o.a. Piper nigrum en Piper longum. Piperine is een goed kristalliserende, in water moeilijk oplosbare verbinding met een smeltpunt van 129 °C. Door zure hydrolyse ontleedt piperine in piperidine en piperinezuur. In zuivere toestand is piperine smaakloos; de smaak van pe...
J. Kramer (1908)
C17 H19 O3 N, zwakke organische base, die men verkrijgt door witte peper met alcohol uit te trekken. Het vormt kleurlooze prisma’s, heeft smaak noch geur en lost zeer moeielijk op in water.
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: