Wat is de betekenis van Piperine?

2025-07-24
De Kleine Winkler Prins

Winkler Prins (1949)

Piperine

C17 H19 NO3, alkaloïde uit de peper, smeltpunt ca 129' C. Zeer moeilijk in water oplosbaar; voorn. oorzaak van de scherpe smaak van peper.

2025-07-24
Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Piperine

Piperine is een der stoffen, welke den pepersmaak veroorzaken.

2025-07-24
Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Piperine

Hoofdalkaloïd van de peper (gehalte 5-9 %). P. is een kleurlooze, kristallijne verbinding; formule: C17H19O3N, smeltpunt 128-129°, onoplosbaar in water, beter in alcohol. In Frankrijk wel eens als surrogaat voor kinine gebruikt.

2025-07-24
Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Piperine

Piperine, - komt naast piperidine en chavicine voor in de pepervruchten en geeft te zamen met vluchtige olie en hars den bekenden scherpen pepersmaak. Zoowel piperine als piperidine wordt een enkele maal in de geneeskunde gebruikt.

2025-07-24
Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

piperine

v./m., C17H19O3N, een alkaloïde dat voorkomt in de pepervruchten van o.a. Piper nigrum en Piper longum. Piperine is een goed kristalliserende, in water moeilijk oplosbare verbinding met een smeltpunt van 129 °C. Door zure hydrolyse ontleedt piperine in piperidine en piperinezuur. In zuivere toestand is piperine smaakloos; de smaak van pe...

2025-07-24
Vivat's Geïllustreerde Encyclopedie

J. Kramer (1908)

Piperine

C17 H19 O3 N, zwakke organische base, die men verkrijgt door witte peper met alcohol uit te trekken. Het vormt kleurlooze prisma’s, heeft smaak noch geur en lost zeer moeielijk op in water.

Gerelateerde zoekopdrachten