Metworst
v. (-en), worst gevuld met ,,met” (I), gehakt varkensvlees; — (spr.) met een metworst naar een zij spek gooien, een spierinkje uitgooien om een kabeljauw te vangen.
Van Dale Uitgevers (1950)
v. (-en), worst gevuld met ,,met” (I), gehakt varkensvlees; — (spr.) met een metworst naar een zij spek gooien, een spierinkje uitgooien om een kabeljauw te vangen.
Wiktionary (2019)
metworst - Zelfstandignaamwoord 1. (voeding) worst gevuld met gehakt varkensvlees ♢ Urker vistaart is een erg zoute taart met makreel, zuurkool en metworst. Het is een oud recept, en stamt uit de tijd dat Urk nog een eiland was. Door de lokale bevolking wordt deze taart ook wel de smaak van de Zuiderze...
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
Dr. E. Schröder (1980)
Dit woord is het enige in het hedendaagse Nederlands, waarin het zelfstandige naamwoord met bewaard gebleven is. De eigenlijke betekenis is: middagmaal en in het bijzonder een maaltijd, waarin gehakt vlees is verwerkt. Er is verwantschap-zij het verre verwantschap-met het werkwoord metselen, dat ook afstamt van een oude woordbasis die: slaan, hakke...
dr. ir. P. Schoorl (1938)
Metworst is uit varkensvleesch en spek samengestelde en daarna gerookte worst. Ook wordt wel gedeeltelijk rundvleesch gebruikt onder toevoeging van kruiden. Samenstelling: eiwit 19%;vet4i%; vocht 35%; verbrandingswaarde 4600 calorieën per kg.
M. J. Koenen's (1937)
v. -en; worst gevuld met „met”; zie met (II): zegsw. (Drente): met een metworst naar een zij spek gooien, een spiering uitwerpen om een kabeljauw te vangen.
Dr. L.M. Metz (1937)
Worst van gehakt varkensvleesch zonder vet. Gewoonlijk gebruikt men hiervoor de hammen en de spierlaag tusschen de ribben, die ,,de met” genoemd wordt. De worst, die de boeren van varkensvleesch maken, bevat veel vet.
Jozef Verschueren (1930)
('met) v. (-en) worst van vers varkensgehakt : met een naar een zij spek gooien, een kleinigheid opofferen om iets groters te verkrijgen.
Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)
v./m. (-en), een rauwe, droge worstsoort, die bestaat uit gemalen (varkens)vlees (met) en spek. Metworst krijgt haar houdbaarheid en typische eigenschappen door een fermentatieproces. Bekend is de boerenmetworst. Soms wordt gekookte metworst aangeboden, wat een produkt is, waarvan de samenstelling anders is en de delen verder verkleind zijn.
Instituut voor de Nederlandse taal
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: