Mergschede
v. (-n), schede met merg in een zenuwcel.
G. Th. van Kempen (1974)
een celgrenslaag, wit en vetachtig, die een zenuwvezel (axon) omgeeft. Komt voor bij hersen- en ruggemergszenuwen. Gevormd door de cellen van Schwann, die er in windingen omheen gedraaid zijn. De mergschede dient voor isolatie. De opeenvolgende cellen van Schwann zijn bij de insnoeringen van Ranvier onderbroken.
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
Uitgeversmaatschappij A. Manteau N.V. (1954)
het myeline-omhulsel, middelste laag van de meeste perifere zenuwen. Het binnenste deel is de ascylinder, de eigenlijke zenuwvezels. De buitenste laag is de schede van Schwann een omhullende membraan. De autonome zenuwen, de perifere zenuwen dunner dan l𝜇 (zie micron) en vele zenuwen in het centraal zenuwstelsel hebben geen mergschede.
Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)
v./m. (-n), (ook: schede van Schwann, myelineschede), laag van myeline rondom de lange uitlopers van merghoudende zenuwvezels. De mergschede vertoont op regelmatige afstanden onderbrekingen (insnoeringen van Ranvier), die een functie hebben bij de impulsgeleiding.
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: