lai
I -> helai, vel. II †, -> haram lillai, door God verboden.
W. J. S. Poerwadarminta en dr. A. Teeuw (1950)
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
Katja Reichenfeld (2003)
Een lai (Fr. Dts. Leich) is een éénstemmig middeleeuws lied in de moedertaal. Doordat de muziek is gebaseerd op een lyrische tekst met onregelmatige strofen, is ze zelf ook onregelmatig van vorm. De lai werd gezongen door troubadours en was in de Middeleeuwen zeer geliefd.
J. van Donselaar (1936)
(de, -’s), jute zak-vol marihuana. - Etym.: S, bet. daar i.h.a. ‘lading’. - Zie ook: sigaar, wikkel.
S. van Ameringen (1962)
middeleeuws volkslied, oorspronkelijk uit Bretagne; de lai der troubadours door de minnezangers als Leich(e) overgenomen. groeide tot een vaststaande vorm van verhalend volkslied uit, doorgecomponeerd met steeds twee gelijke strofen: a-a-b-b-c-c enz. Voorbeeld: ‘Merck toch hoe sterck' (Valerius).
Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)
(Fr.) Kleine, uit een willekeurig aantal verzen bestaande, door assonance of rijm gebonden strophe in het oud-Fransch over religieuze of erotische onderwerpen. Vaak behandelen zij de stof van oude legenden, bijv. Bretonsche ridderverhalen. Bekend zijn de lais van Marie de France (rond 1167).Lit.: F. Wolf, Über die Lais, Sequenzen und Leiche (1...
Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)
Lai - is de naam van een dichtsoort in de Middeleeuwen. De „lais” waren epische vertellingen, met muzikale begeleiding, die in vorm overeenkomen met de ridderromans. Gewoonlijk schilderen zij werkelijke gebeurtenissen; in dit geval kan men ze vergelijken met onze „novellen”; vele evenwel ontleenen hun stof aan de sprookjeswereld. Van Marie de Franc...
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: