Kaaskleursel
o. (-s), stof om de kaas te kleuren, inz. hooikaas.
Veerman (1954)
is een oplossing in loog van orlean, een kleurstof van de buitenwand van het zaad (anattozaad) van een trop. heester, Bixa orellana L.. K. wordt vóór de stremming aan de melk toegevoegd met de bedoeling de kaas een gelere kleur te geven. Oorspronkelijk werd k. gebruikt om aan de hooikaas en kaas uit afgeroomde melk dezelfde levendige...
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
dr. ir. P. Schoorl (1938)
Kaaskleursel is de kleurstof, welke men aan de melk toevoegt die voor het kaasmaken dienst moet doen, opdat de kaas een mooie gele kleur krijgt. Doet men dit niet dan zou de winterkaas veel lichter van kleur zijn dan de zomerkaas. Deze kleurstof wordt gewonnen uit de zaden van den anattoboom (Bixa Orellana).
Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)
Kaaskleursel, - een kleurstof, waarmede men de te verkazen melk vermengt, vóór dat ze gestremd wordt. Kaas bereid uit melk zonder kleursel heeft niet altijd dezelfde kleur; graskaas heeft een hoogere kleur dan hooikaas; vette kaas is geler dan magere. Door het gebruik van k. kan men aan de kaas steeds dezelfde fraaie kleur geven, welke de eerste gr...
Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)
o. (-s), een kleurstof die men aan de voor de kaasbereiding bestemde melk toevoegt. ⓔ Met het toevoegen van kaaskleursel wordt beoogd aan de kaas dezelfde kleur te geven, die eigen is aan de eerste volvette graskaas. Kaaskleursel wordt overigens niet algemeen gebruikt. Aan voor export bestemde commissiekaas wordt soms een extra grote hoeveelheid kl...
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: