Wat is de betekenis van Groene kaas?

2025-07-23
Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Groene kaas

1) Texelse schapenkaas; deze is groen gekleurd, doordat er vóór de bereiding een aftreksel van verse schapenmest aan de melk wordt toegevoegd. (2) Magere Friese kaas. Deze heeft van nature een groenachtig zuivel en werd vroeger wel groene kaas genoemd. (3) Een Zwitserse kaassoort, Glarner kaas: een hard, zeer pikant kaasje; bereid d...

2025-07-23
Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Groene kaas

Groene kaas is een Zwitsersche kaassoort, welke hier te lande vrij veel gebruikt wordt. De grootte is meestal niet meer dan een half pond of nog kleiner. Ze hebben den vorm van een afgeknotten kegel. Voor het gebruik moeten ze geraspt worden, daar ze buitengewoon hard zijn. De groene kleur en de pikante smaak worden veroorzaakt doordat bij de berei...

2025-07-23
Encyclopedie voor Iedereen

John Kooy (1933)

Groene kaas

Zwitsersche kaas, bereid i/h kanton Glarns; ook schapenkaas, vervaardigd op Texel.

2025-07-23
Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Groene kaas

Groene kaas - 1) Tesselsche schapenkaas; — 2) een Zwitsersche kaassoort, zeer beroemd uitvoerartikel, wordt vooral gemaakt in het canton Glarn. Ze wordt bereid uit afgeroomde melk, welke met karnemelk vermengd, gekookt wordt. Als de melk kookt, wordt er voorzichtig zure wei opgegoten. In de bovenste laag wordt dan de kaasstof afgescheiden, deze wor...