Gebedsmantel
Zie Tallit.
G.F. Callenbach (1988)
de mantel die de mannen in de synagoge omslaan (en thuis tijdens het ochtendgebed), waaraan op de vier hoeken gedenkkwasten zijn bevestigd (Num. 15:37-41). In liberaal-joodse kring wordt het steeds meer gebruikelijk dat ook vrouwen een gebedsmantel omslaan. Zie gebeden, het ontstaan van; gebedsriemen, gebedstijden.
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
John Kooy (1933)
met franje afgezette doek, waarin de Joden zich hullen b/h opzeggen v/h gebeden i/d → synagoge.
Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)
Gebedsmantel - (bij de Joden). Deze was oorspronkelijk niet voorgeschreven. In den tijd van Christus was echter een bijz. kleeding gebruikelijk, nl. een vierkante doek met blauwe kwasten aan de hoeken, die bij het bidden over hoofd en schouders geslagen werd. Vgl. Mt. 23. 5.C. Smits.
F.W. Grosheide (1926)
Bij de Joden bestaat een gebedsmantel. 1°. De z.g.n. kleine gebedsmantel, ontstaan uit kleine lapjes aan de kleederen, die volgens Num. 15 : 37—41 en Deut. 22 : 12 aan de Goddelijke geboden moesten herinneren. Deze mantel is een vierkante, vroeger blauwe, tegenwoordig witte doek, aan vier zijden met franje omzoomd, en over de schouders me...
Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)
m. (-s), (jodendom) doek die men tijdens het gebed over de schouders legt of waarmee men in de synagoge het hoofd bedekt; tallieth.
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: