Wat is de betekenis van Friese nagelkaas?

2025-07-25
Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Friese nagelkaas

wordt uit afgeroomde melk bereid. De wrongel ondergaat, voordat zc in de vorm wordt gebracht, een voorrijping. Na afloop daarvan wordt de wrongel gemalen, gezouten en gekruid met kruidnagels en een weinig komijn. Het model is! plat-cylindrisch, het gewicht 10 en ook wel 20 kg. Men maakt ze in de rubriek 20+ soms ook wel 40+. De kaas rijpt langzaam:...

2025-07-25
Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Friese nagelkaas

kaassoort, vroeger op boerderijen in Friesland, later fabriekmatig bereid uit afgeroomde melk in vrijwel uitsluitend de vetgehalteklasse 40+. Het is een kaas, waarvan tijdens de bereiding de wrongel gemalen en gezouten wordt en dan tevens van kruidnagels en ook wel van komijn wordt voorzien. Mede door het zure karakter van deze kaas werd een brokke...