Fornax
ăcis, f. oven. — zie verder Fornax.
Prof. Dr. P.H. van Laer (1942)
Fornácis, For, - Oven, (Lac). Door Lacaille was voorgesteld de naam Fornax Chymiae = Chemische Oven; door Bode de naam Apparatus Chémicus = Scheikundig Gereedschap.
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)
Fornax - (Lat., = Oven), sterrenbeeld aan het Zuidelijk hemelhalfrond, in Ned. onzichtbaar. Het is in de 18e eeuw door Lacaille ingevoerd en wordt ook wel Apparatus Chemicus (Lat., = Chemisch Laboratorium) genoemd.
Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)
Fornax - (Lat.: oven), ook Apparatus Chemicus (Chemisch Laboratorium) genaamd, Zuidelijk sterrebeeld afkomstig van Lacaille. Het bevat 35 voor het bloote oog zichtbare sterren.
J. Kramer (1908)
oven; de Romeinen namen een godin van dien naam aan die het roosten van het koren in den oven, voor dat het gemalen werd bevorderde. Numa stelde ter eere dezer godin het feest Fornacalia in; dit was geen vast feest, maar het werd door den curio maximus, het hoofd der curiën, telkens afgekondigd. Zij die op dit feest verzuimd hadden te offeren,...
Servaas de Bruin, D. Noothoven van Goor (1869)
bij de oude Romeinen de godin der broodbakkerij; de feesten haar ter eere, fornacalia genaamd, waren ingesteld door Numa Pompilius.
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: