Digereren
(digereerde, heeft gedigereerd), (<Fr.), 1. (spijzen) verteren; 2. (scheik.) een vloeistof en een vaste stof' samen matig verwarmen (bij 35 tot 45° C.).
Van Dale Uitgevers (1950)
(digereerde, heeft gedigereerd), (<Fr.), 1. (spijzen) verteren; 2. (scheik.) een vloeistof en een vaste stof' samen matig verwarmen (bij 35 tot 45° C.).
Wiktionary (2019)
digereren - Werkwoord 1. (voeding) (kookkunst) verteren 2. (kookkunst) (scheikunde) (een vloeistof en een vaste stof samen) matig verwarmen Woordherkomst afgeleid van het Franse digérer of daarvoor van het Latijnse 'digerere' (of 'gerere' (brengen, doen) met het voorvoegsel dis-) met het achtervoegsel -eren Verwante begrip...
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
A. Kolsteren en Ewoud Sanders (1994)
[Lat. di-gerere, -gestum = disgerere = uiteen-dragen, verteren, verdelen, sorteren] 1 een stof met water of een andere vloeistof bij zachte verhitting (ca. 40 °C) onder voortdurend roeren lange tijd in aanraking laten om tinctuur, elixer, essence e.d. te bereiden; 2 verteren (voedsel)
Uitgeversmaatschappij A. Manteau N.V. (1954)
Prof. Dr. P.H. van Laer (1949)
(Fr. digérer = verteren; Lat. digérere = uit elkander voeren, verspreiden, verteren; < → dis-, + gérere = dragen). Bij matige warmte stoffen langen tijd op elkaar laten inwerken.
E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)
of digestie is een bewerking, waarbij men een stof met water of andere vloeistoffen bij zachte verwarming, onder voortdurend bewegen, gedurende lange tijd in aanraking laat, om tincturen, essencen, elixirs enz., te bereiden. Om het onoplosbare bariumsulfaat om te zetten in het ook onoplosbare bariumcarbonaat, gaat men het herhaaldelijk met e...
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: