Wat is de betekenis van digereren?

2025-07-23
Groot woordenboek der Nederlandse taal

Van Dale Uitgevers (1950)

Digereren

(digereerde, heeft gedigereerd), (<Fr.), 1. (spijzen) verteren; 2. (scheik.) een vloeistof en een vaste stof' samen matig verwarmen (bij 35 tot 45° C.).

2025-07-23
Nederlandstalige WikiWoordenboek

Wiktionary (2019)

digereren

digereren - Werkwoord 1. (voeding) (kookkunst) verteren 2. (kookkunst) (scheikunde) (een vloeistof en een vaste stof samen) matig verwarmen Woordherkomst afgeleid van het Franse digérer of daarvoor van het Latijnse 'digerere' (of 'gerere' (brengen, doen) met het voorvoegsel dis-) met het achtervoegsel -eren Verwante begrip...

2025-07-23
Woordenboek vreemde woorden

A. Kolsteren en Ewoud Sanders (1994)

Digereren

[Lat. di-gerere, -gestum = disgerere = uiteen-dragen, verteren, verdelen, sorteren] 1 een stof met water of een andere vloeistof bij zachte verhitting (ca. 40 °C) onder voortdurend roeren lange tijd in aanraking laten om tinctuur, elixer, essence e.d. te bereiden; 2 verteren (voedsel)

2025-07-23
Vreemd Nederlands

Jan Meulendijks (1993)

Digereren

verteren (van voedsel); een vloeistof en een vaste stof samen verwarmen (scheik.)

2025-07-23
De vreemde woorden

Fokko Bos, Dr. O. Noordenbos (1955)

Digereren

verteren (het eten); verduren; verkroppen (een belediging) .

2025-07-23
Eerste Medisch Systematische Ingerichte Encyclopedie

Uitgeversmaatschappij A. Manteau N.V. (1954)

Digereren

verteren (ook van spijzen).

2025-07-23
Vreemde woorden in de natuurkunde en namen der chemische elementen

Prof. Dr. P.H. van Laer (1949)

Digereren

(Fr. digérer = verteren; Lat. digérere = uit elkander voeren, verspreiden, verteren; < → dis-, + gérere = dragen). Bij matige warmte stoffen langen tijd op elkaar laten inwerken.

2025-07-23
Kramers woordentolk

Jacon Kramers Jz (1948)

digereren

verteren (voedsel); verkroppen (hoon), slikken.

Wil je toegang tot alle 15 resultaten?

Ja, ik word vriend van Ensie!
2025-07-23
Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

DIGEREREN

of digestie is een bewerking, waarbij men een stof met water of andere vloeistoffen bij zachte verwarming, onder voortdurend bewegen, gedurende lange tijd in aanraking laat, om tincturen, essencen, elixirs enz., te bereiden. Om het onoplosbare bariumsulfaat om te zetten in het ook onoplosbare bariumcarbonaat, gaat men het herhaaldelijk met e...