Chromomeer
(<Gr.), o. (...meren), naam van zekere bolvormige verdikkingen in de chromosomen.
Wiktionary (2019)
chromomeer - Zelfstandignaamwoord 1. (biologie) bolvormige verdikking in de chromosomen Woordherkomst met het voorvoegsel chromo- en met het achtervoegsel -meer
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
G. Th. van Kempen (1974)
(G., meros = deel), onderdeel van chromosoom; goed kleurbare korrels of banden, als parelsnoeren in rijtjes op chromonema, karakteristieke ligging voor elk chromosoom. Hier liggen de genen.
Veerman (1954)
In het beginstadium van een 'kerndeling, en jonge prophase, zijn de chromosomen nog langgestrekt draadvormig (later, in de metaphase, zijn ze veel korter en dikker). Zo’n dunne chromosoomdraad of chromonema is geen volkomen gladde draad, maar vertoont meestal, het duidelijkst in de prophase van de eerste reductiedeling, een aaneengeschak...
Uitgeversmaatschappij A. Manteau N.V. (1954)
Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)
[→Gr. meros, deel], o. (-meren), een bolvormige verdikking in de chromosomen. (e)Chromomeren zijn de sterk kleurbare ‘korrels’ (mogelijk zijn het plaatsen waar het chromosoom sterker gespiraliseerd is) die tijdens de →profase (bij de reuzenchromosomen steeds) met karakteristieke grootte en positie zichtbaar zijn.
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: