Charybdis
m., gevaarlijke draaikolk tussen Calabrië en Sicilië.
A. Kolsteren en Ewoud Sanders (1994)
[Lat., van Gr. Charubdis = draaikolk in de Straat van Messina]: tussen Scylla en -, tussen twee vuren, tussen twee uiterst gevaarlijke situaties.
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
Prof. dr. J. Nuchelmans - Dr. J.H. Brouwers (1976)
Charybdis (Χαρυβδις), zeemonster, dochter van Poseidon en Gaia, gewoonlijk gelocaliseerd onder een rots in de Straat van Messina, tegenover de Scylla. Charybdis zou door Jupiter in zee geslingerd zijn, waar zij driemaal daags een grote hoeveelheid water met schepen en al opslurpte en weer uitspuwde. Odysseus ontkwam slechts door halsbrekende toeren...
Dr. A. van Anken (1961)
Zeemonster, dochter van Poséidon en Gaea. Driemaal daags zwolg zij zeewater met passerende schepen en al op, om het daarna weer uit te spuwen. Haar hol werd gelokaliseerd bij de straat van Messina. Tegenover Charybdis huisde Scylla, een niet minder gevaarlijk gedrocht. O.a. Odysseus doorstond kritieke momenten toen zijn schip tussen Scylla e...
Dr. J.F.L. Montijn (1949)
bdis, acc. bdim, f. draaikolk in de Sicilische Zeeëngte, tegenover de Scylla (z. a.), tegenw. Calofaro en la Rema genaamd; als beeld van hebzucht.
Winkler Prins (1949)
(Gr. myth.), een zeemonster, dat in de straat van Messina driemaal per dag de zee inzwelgt en weer uitbraakt (personificatie van de draaikolk). Buurvrouw van Skylla, een vrouwelijk wezen met zes lange nekken met hondekoppen, waarmede zij de roeiers uit de schepen sleurt (personificatie van de octopus).
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: