Boterbereiding
v.
Veerman (1954)
Op de boerderijen werd de boter vroeger bereid door de melk, nadat deze uit zich zelf zuur was geworden, te karnen. Alleen als er veel melk beschikbaar was, zette men deze in oproomvaten, aden, mouten, testen of vleuten te romen. Na 24, 36 of soms 48 uur schepte men de room er af. Deze verzamelde men in roomlonnen. Nadat hij zuur geworden was, werd...
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
P.J.F.H. van de Rivière, R. de Ruyter-van der Feer (1928, 1930 en 1938)
Als men je vraagt, hoe boter wordt gemaakt, dan wed ik, dat heel velen ten antwoord geven: op de boerderij in een karnton. Toch is dit niet meer juist: het is tegenwoordig een uitzondering, als de boeren zelf boter maken. Verreweg de meeste boter wordt gemaakt in de zuivelfabrieken en daar heeft men natuurlijk moderner machines dan de ouderwetse ka...
Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)
v., bereiding van boter. De boterbereiding (tabel) gebeurt in Nederland en België hoofdzakelijk in fabrieken. Door middel van een melkcentrifuge wordt uit melk room verkregen, die, na pasteurisatie en koeling, wordt geënt met een cultuur van melkzuurbacteriën en aromabacteriën (zie zuursel). Door de werking van de melkzuurbacter...
Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)
Boterbereiding - vroeger uitsluitend huisindustrie, thans hoofdzakelijk een fabrieksbedrijf. Bij de eenvoudigste wijze van b. laat men de melk uit zich zelf (spontaan) zuur worden, door ontwikkeling van de melkzuurbacteriën, die een deel van de melksuiker der melk omzetten tot melkzuur. Het gevormde zuur onttrekt de kalk aan de kaasstof, waardoor d...
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: