Wat is de betekenis van Boterbereiding?

2025-07-28
Groot woordenboek der Nederlandse taal

Van Dale Uitgevers (1950)

2025-07-28
Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Boterbereiding

Op de boerderijen werd de boter vroeger bereid door de melk, nadat deze uit zich zelf zuur was geworden, te karnen. Alleen als er veel melk beschikbaar was, zette men deze in oproomvaten, aden, mouten, testen of vleuten te romen. Na 24, 36 of soms 48 uur schepte men de room er af. Deze verzamelde men in roomlonnen. Nadat hij zuur geworden was, werd...

2025-07-28
Wat is dat? Encyclopedie voor jongeren

P.J.F.H. van de Rivière, R. de Ruyter-van der Feer (1928, 1930 en 1938)

Boterbereiding

Als men je vraagt, hoe boter wordt gemaakt, dan wed ik, dat heel velen ten antwoord geven: op de boerderij in een karnton. Toch is dit niet meer juist: het is tegenwoordig een uitzondering, als de boeren zelf boter maken. Verreweg de meeste boter wordt gemaakt in de zuivelfabrieken en daar heeft men natuurlijk moderner machines dan de ouderwetse ka...

2025-07-28
Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Boterbereiding

v., bereiding van boter. De boterbereiding (tabel) gebeurt in Nederland en België hoofdzakelijk in fabrieken. Door middel van een melkcentrifuge wordt uit melk room verkregen, die, na pasteurisatie en koeling, wordt geënt met een cultuur van melkzuurbacteriën en aromabacteriën (zie zuursel). Door de werking van de melkzuurbacter...

2025-07-28
Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Boterbereiding

Boterbereiding - vroeger uitsluitend huisindustrie, thans hoofdzakelijk een fabrieksbedrijf. Bij de eenvoudigste wijze van b. laat men de melk uit zich zelf (spontaan) zuur worden, door ontwikkeling van de melkzuurbacteriën, die een deel van de melksuiker der melk omzetten tot melkzuur. Het gevormde zuur onttrekt de kalk aan de kaasstof, waardoor d...

Gerelateerde zoekopdrachten