Wat is de betekenis van Blancheeren?

2025-07-25
Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Blancheeren

Blancheeren is het stoomen of afkoken van visch, groenten of vleesch om het eindproduct een mooier en smakelijker aanzien te geven. Deze werkwijze wordt speciaal in de conservenindustrie toegepast. Het blancheeren kan aanleiding geven tot verlies aan minerale bestanddeelen en vitaminen.

2025-07-25
Encyclopedie voor Iedereen

John Kooy (1933)

Blancheeren

afkoken v. groenten, die gesteriliseerd moeten worden.

2025-07-25
Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Blancheeren

Blancheeren - 1° bij de lederbereiding de laatste bewerking van plantaardig gelooid overleder, waarbij de vleeschzijde geëgaliseerd en verfraaid wordt (zie Lederbereiding). 2° Blancheeren van s p ij z e n is het enkele minuten afkoken vóór de eigenlijke bereiding; daarna overspoelen. Toegepast op o.a. zwezerik (kleur), nier (sterke smaak), macaroni...

2025-07-25
Algemeen Technisch woordenboek

H.J. van Eyk (1916)

Blancheeren

Wordt gezegd van die bewerking van huiden en vellen, die dienen moet om ze een zoo wit mogelijke kleur te geven, ze te bleeken.

2025-07-25
De vreemde woorden

Fokko Bos (1914)

blancheeren

blancheeren - wit-maken.

2025-07-25
Groot woordenboek der Nederlandsche taal

J.H. van Dale (1898)

Blancheeren

BLANCHEEREN, (blancheerde, heeft geblancheerd), vleesch of groenten in kokend water een paar maal opkoken; (tuinb.) andijvie, selderie enz. samenbinden, zoodat zij geel en malsch wordt.

Gerelateerde zoekopdrachten