Wat is de betekenis van Apiol?

2025-07-25
Eerste Medisch Systematische Ingerichte Encyclopedie

Uitgeversmaatschappij A. Manteau N.V. (1954)

Apiol

een giftige olie, (scheikundige formule CH202: C6H (CH30) 2CH2CH :CH2) welke een onherstelbare polyneuritis kan veroorzaken; bestanddeel van de om deze reden hoogst gevaarlijke „groene druppels”, een abortivum; ten tijde van het abilitionisme in de Verenigde Staten van Noord-Amerika kwam apiol-vergiftiging herhaaldelijk voor door het dr...

2025-07-25
Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

APIOL

is de benaming van verschillende praeparaten, uit peterseliezaad bereid, meer in het bijzonder een chemisch zuiver, kristallijn produkt, 4. allyl-3.6-dimethoxy-1.2 methylendioxybenzol, ook peterseliekamfer genaamd, dat in peterselie-extracten en peterselie-olie kan voorkomen. Groene apiol bevat apiol in engere zin, vet en vluchtige peterselie-olie,...

2025-07-25
Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Apiol

Apiol - onder dezen naam komen zoowel de stof, 4 aetyl-3-6-dimethoxy 1. 2 methyleendioxybenzol, als verschillende soorten peterseliezaadextracten in den handel. Ernstige vergiftigingen, soms met doodelijken afloop, zijn voorgekomen bij vrouwen, die dergelijke preparaten als abortiefmiddel hadden gebruikt. De verlammingsverschijnselen,die daarbij op...

2025-07-25
Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Apiol

Apiol - peterseliekamfer, het werkzame beginsel van de peterselievruchten; het A., C12H14O4 is kleurloos, heeft een eigenaardigen geur, een scherpen smaak, is onoplosbaar in water, oplosbaar in alkohol, kristalliseert in naalden, kookt bij 294°, smelt bij 32°. A. wordt in Frankrijk gebruikt als middel tegen koorts.

2025-07-25
Vivat's Geïllustreerde Encyclopedie

J. Kramer (1908)

Apiól

(Peterseliëkamfer) Het werkzame beginsel van het peterseliezaad; het apiol, C1SH14O4 is bijna kleurloos, heeft een eigenaardigen geur, een scherpen smaak, is onoplosbaar in water, oplosbaar in alcohol, ether en chloroform, kristalliseert in naalden, kookt bij 294°, smelt bij 32° en lost in geconcentreerde zwavelzuur roodkleurig op. Doo...