alea
dobbelspel; correr l’alea, gewaagd spel spelen.
Dr. J.F.L. Montijn (1949)
ae, f. dobbelspel, en in ’t alg. kans-, hazardspel, iacta alea esto! de teerling zij geworpen! Suet. | overdr., goed geluk, risico, gevaar, blind toeval, alea est in alqa re, Cic., in dubiam imperii servitiique aleam ire, de kans op heerschappij of slavernij wagen, Liv.
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)
1° (ant. geogr.) stad in N.O. Arcadië, bekend door den cultus van Athena Alea. 2° Dobbelspel of hazardspel bij de Rom., door de wet verboden.
Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)
Alea - (Lat.), teerling, dobbelsteen; alea jacta est: de teerling is geworpen (gezegde aan C. Julius Caesar toegeschreven, toen hij in 49 v. C. met zijn leger den Rubico overtrok, wat bij de wet verboden was).
J. Kramer (1908)
In de oudheid een stad aan de oostelijke grenzen van Arcadië, ten zuiden van Stymphalus, thans Scotini geheeten, waar nog bouwvallen worden gevonden.
Servaas de Bruin, D. Noothoven van Goor (1869)
1) stad in Arcadié, ten zuidwesten van Stymphalus en ten oosten van Orchomenus; met beroemde tempels van Minerva, Bacchus en Diana van Ephesus. 2) A. was bij de Ouden de benaming van het dobbelspel.
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: