Agger
I.m., vrij sterke, doch kortstondige rijzing van het zeewater gedurende de tijd van de eb ; een eigenaardig verschijnsel inz. nabij Hoek van Holland, vooral in springtij den, ook naspui geheten. II. m. (-s), (gew.) avegaar.
Van Dale Uitgevers (1950)
I.m., vrij sterke, doch kortstondige rijzing van het zeewater gedurende de tijd van de eb ; een eigenaardig verschijnsel inz. nabij Hoek van Holland, vooral in springtij den, ook naspui geheten. II. m. (-s), (gew.) avegaar.
A. Kolsteren en Ewoud Sanders (1994)
[v. OEng. eagre = vloedgolf] kortdurende maar soms vrij sterke tussentijdse rijzing van het water tijdens eb: nadat de laagste waterstand is bereikt, stijgt het water weer min of meer, daalt vervolgens opnieuw tot de ebstand, waarna de eigenlijke vloed begint.
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
Kon. Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen (1982)
(Aggara, Aggeren, Aggher, Agghere, Agher, Den Agger). 1. Verdwenen dorp en parochie in oostelijk Zuid-Beveland. Wapen: het wapen komt voor op de wapenkaart van Smallegange (1696). Geschiedenis: Het oudste Agger lag aan de Honte, ongeveer bij de samenvloeiing met de Schelde; voor het eerst in 1187 genoemd, mogelijk slechts een bekaad eilandje...
Dr. J.F.L. Montijn (1949)
ĕris, m. 1. het materiaal voor het opwerpen van een hoogte of dam (wal), puin, aarde; poët., moliri aggere tecta, bouwen en met een wal versterken, Verg. 2. overdr., schans, aarden wal, agger Tarquinii of alleen agger, de verdedigingswal aan de oostzijde van Rome, later een wandelplaats, vand. poët. = stadswal, -muur...
Winkler Prins (1949)
geringe rijzing van het water, optredend bij laag water en gevolgd door kleine daling, vóórdat de vloed inzet.
E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)
(Engels eagre, eager, Angelsaksisch egor = zee, golf, vloed). Aan kusten, zoals de Nederlandse, waar geografische getijden optreden, bestaat de vertikale beweging van het water niet uitsluitend in een dalen (eb) gedurende 6 uur en 12½ min. en een rijzen (vloed) gedurende even lange tijd, maar is de waterbeweging ingewikkelder. Terwijl bij d...
M. J. Koenen's (1937)
m. (korte verheffing, gevolgd door een daling bij laag water of eb): de agger komt op, rijzing van het zeewater bij eb op de Zeeuwse kusten, vooral bij springtij.
Jozef Verschueren (1930)
('aggər) m. [msch ̴ Lat. aequor, hoge zee] sterke kortstondige rijzing van het zeewater bij eb.
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: