Aeolis
v. (-sen), naaktkieuwige zeeslak, in drie soorten op onze kusten voorkomende.
Prof. dr. J. Nuchelmans - Dr. J.H. Brouwers (1976)
Aeolis of Aeolië (Αιλισ) heette in de Oudheid het noordelijk deel van de door Grieken bewoonde westkust van Klein-Azië vanaf de Hellespont tot de omgeving van Smyrna met inbegrip van de eilanden Lesbus en → Tenedus. De Aeolis ontleende haar naam aan de vele nederzettingen van aeolische Grieken. Tegen het einde van het 2e millennium vC vestigden zic...
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)
naam van de nederzettingen der Aeolische Grieken op de Noordkust van Klein-Azië en de daarvoor liggende eilanden Tenedos en Lesbos.
Z.C. de Boer, J.G. Schlimmer (1910)
Aeolis - Αἰολίς, 1) oude naam van Thessaliōtis, waar de Aeoles oorspronkelijk woonden, hoofdplaats Arne.—2) kuststreek van Klein-Azië, van den Hellespont zuidwaarts tot aan de Hermaeische golf, bevolkt door Grieken van aeolischen stam. De voornaamste aeolische steden in Troas zijn: Ilium, Assus, Gargara, Antan...
J. Kramer (1908)
een landstreek in Klein-Azië, met vele bloeiende steden, waarvan twaalf: Cyme, Larissa, Neontichus, Tem,mus, Cilla, Notium, Pitane, Aegae, Grynea., Myrine, Elaea en Smyrna, zich tezamen vereenigden tot den Aeolischen Bond; zij werden later afhankelijk van de Perzen, van Alexander, van de Syriërs en ten slotte van de Romeinen.
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: