heet het verbouwen van gewassen voor het verkrijgen van zaaizaad. De teelt in het groot van granen, oliezaden, droge peulvruchten e.d. valt dus niet onder het begrip z.
Duidelijker zou het dan ook zijn te spreken van zaaizaadteelt. Bij de genoemde gewassen wijkt de z. niet wezenlijk af van de grote teelt, maar men neemt vaak bijzondere maatregelen ter verzekering van soort- en raszuiverheid, van onkruid vrij heid, van afwezigheid van ziekten e.d. Bij gewassen als kool, knollen, wortels, groenten, gras, klavers, tabak, bosbomen, enz. is naast de grote teelt een speciale z. nodig, als voor de teelt in het groot geen gebruik wordt gemaakt van vegetatief vermeerderd materiaal, zoals b.v. bij aardappelen en vruchtbomen (enten) het geval is. De z. stelt i.h.a. grotere eisen aan kennis, verzorging en werktuigen dan de grote teelt. ze wordt veelal slechts in bepaalde streken uitgeoefend en dan vaak op afzonderlijke bedrijven of in de vorm van contractteelt. Hoewel Ned. op het gebied van de zaaizaadproductie steeds een vooraanstaande plaats heeft ingenomen, vond de ontwikkeling vooral plaats in de laatste 50 jaar.De z. van landbouwgewassen beslaat in Ned. thans ca 6O.000 ha, die van groentegewassen ca 8000 ha en van bloemzaadgewassen ca 500 ha. de export van landbouwzaaizaden bedraagt normaal ca f25.000.000, evenals die van groente- en bloemzaden. Van de tuinbouwzaden wordt een zeer groot deel van de productie geëxporteerd (ca 75%).
De z. vindt vrijwel uitsluitend plaats op de zeekleigebieden langs de kust en in de Zuiderzeepolders. Gron., N.Holl. en Zeeland zijn het belangrijkst. Van groentezaden vindt tevens een relatief groot gedeelte van de productie door Ned. bedrijven in het buitenland plaats (o.a. in Z.Frankr., Italië, Marokko en O.Afr.).
I.v.m. de verschillende verhoudingen welke er t.a.v. de z. en zaadhandel op landbouw- en tuinbouwgebied bestaan, wordt ook de kwaliteitscontrole op landbouw- en tuinbouwzaden op een wezenlijk verschillende wijze uitgevoerd (z. Keuring, Rassenlijst, N.A.K. en N.A.K.G.). Bij de landbouwzaden ligt het zwaartepunt meer bij bindende rassenlijst, verplichte veld- en partijkeuring en -plombering, bij tuinbouwzaden bij het systeem van toelating als selectiebedrijf voor bepaalde gewassen of rassen daarvan, met een nacontróle op het afgeleverde handelszaad. De teeltafbakeningsregelingen gebaseerd op de Bodemproductiebeschikking 1950 Kruisbestuiving spelen daarbij een belangrijke rol. Teeltvergunningen worden afgegeven door de betrokken Productschappen (voorheen Bedrijfschappen) welke instanties overigens ook marktordenende maatregelen op het onderhavige gebied treffen.