Groot wielerwoordenboek

Marc de Coster (2009)

Gepubliceerd op 25-05-2017

doyenne: la

betekenis & definitie

Bijnaam van Luik-Bastenaken-Luik, een klassieker die dateert van 1892. Het heuvelachtig parcours (ooit het decor van grote veldslagen) leek toen geschapen voor het houden van een wielerwedstrijd. Letterlijk betekent dit Franse woord ‘de oudste’ of‘de nestor’. Het is de enige grote klassieker met start en aankomst in dezelfde plaats. De bijnaam sloeg vroeger echter op Bordeaux-Parijs, een koers die in 1988, na de vijfentachtigste editie, ophield te bestaan (voor het eerst gereden op 23 mei 1891) en dit op eerbiedwaardige ouderdom.

Opvallend genoeg waren het die twee IJsboerkes die in de finale van Luik-Bastenaken-Luik de hoofdrollen speelden. Toen leek het er zeer sterk op dat de stunt van de Duitser in de laatste etappe van de nationale Ronde een doorgevoerde training voor de ‘doyenne’ was geweest! (Jan Cornand & Stefan Van Laere: Duet voor 2 pedalen. 1989)
Hinault won la Doyenne in erbarmelijke weersomstandigheden en triomfeerde ook in de Giro. (Pascal Sergeant: too legendarische oorden en exploten in de wielersport. 2004)