Garozzo-splinters betekenis & definitie

Variant op splinter, bedacht door de Italiaan Benito Garozzo. Hierbij geeft na de opening van één in een hoge kleur een sprongantwoord in de naasthogere speelsoort (dus 2♠ na 1♥ en 2SA na 1♠) goede troefsteun aan met òf 8-11 punten òf 15 punten of meer. .. De openaar kan met het opvolgende bod (2SA resp. 3♣) opheldering vragen. Hierop biedt de antwoorder met 8-11 punten zijn singleton of renonce op driehoogte (waarbij 3♥ en 3♠ korte schoppen resp. harten tonen). Met 15 punten of meer wordt een sprongbod in de korte kleur gedaan. Het bod van 3SA kan gebruikt worden als no-splinter (aangevend meer punten dan met een directe no-splinter).

Een voordeel van Garozzo-splinters is dat de directe splinters nauw begrensd worden (12-14 punten). Een (gering) nadeel is dat een alternatief gevonden moet worden voor het normale 2♠-antwoord na 1♥ (hiervoor wordt meestal 2SA gekozen) en voor het normale 2SA-antwoord okleur een sprongantwoord in de naasthogere speelsoort (dus 2♠ na 1♥ en 2SA na 1♠) goede troefsteun aan met òf 8-11 punten òf 15 punten of meer.

De openaar kan met het opvolgende bod (2SA resp. 3♣) opheldering vragen. Hierop biedt de antwoorder met 8-11 punten zijn singleton of renonce op driehoogte (waarbij 3♥ en 3♠ korte schoppen resp. harten tonen). Met 15 punten of meer wordt een sprongbod in de korte kleur gedaan. Het bod van 3SA kan gebruikt worden als no-splinter (aangevend meer punten dan met een directe no-splinter).

Een voordeel van Garozzo-splinters is dat de directe splinters nauw begrensd worden (12-14 punten). Een (gering) nadeel is dat een alternatief gevonden moet worden voor het normale 2♠-antwoord na 1♥ (hiervoor wordt meestal 2SA gekozen) en voor het normale 2SA-antwoord op 1♠.

Gepubliceerd op 23-06-2017