Aad
In de meeste gevallen een verkorte vorm van Adrianus. Het kan echter ook een variant van Ade (vergelijk Aat) zijn.
Meertens Instituut (2020)
In de meeste gevallen een verkorte vorm van Adrianus. Het kan echter ook een variant van Ade (vergelijk Aat) zijn.
Veerman (1954)
Voordat de boterbereiding in ons land van de boerderij naar de zuivelfabriek was overgebracht, werden in Friesl. en ook op de boerderijen in Z. Holl., in het gebied waar Leidse kaas gemaakt werd, voor het romen van de melk algemeen aden gebruikt. Dit zijn platte, ovale, schaalvormige bakken met een rechthoekige rand.Destijds werden ze vervaardigd v...
Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)
meerv. aden, ook wel mouten of vleuten genoemd, zijn houten of metalen vaten, voorheen bij het afroomen der melk gebruikt; plat ovaal van vorm, 75 cm lang, 45 cm breed, 16 cm diep.
Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)
Aad - ondiep roodkoperen vat van ovalen vorm, ongeveer 75 c.M. lang, 45 breed en 15 diep, inhoud ± 25 Liter; vroeger op de boerderijen in Friesland, thans nog in enkele streken van Zuid-Holland in gebruik om de melk er in te laten oproomen; zie ONTROOMINGSSTELSELS.
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: