Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

zeekomkommer

betekenis & definitie

stekelhuidig, komkommervormig zeedier.

ongewerveld zeedier met een lang, leerachtig lijf in de vorm van een komkommer dat op de zeebodem leeft; stekelhuidig, komkommervormig zeedier.

Voorbeelden:
De zeekomkommer bij de Galapogos (Isostichopus fuscus) hoort tot de stekelhuidigen en is verwant aan de zeester. Ze zien kans op grote diepte te overleven, tot op tien kilometer diepte in de oceaan worden ze aangetroffen. Het zijn kalme, langzame dieren, die zich met kleine kruipvoetjes over de zeebodem voortbewegen en hun dikke, worstvormige lichaam in geval van nood helemaal ingraven in het zand. Ze halen adem via speciale waterlongen en voeden zich met plankton en andere micro-organismen.
NRC, 1995

Ze zijn de succesvolste groep onder de stekelhuidigen. Met meer dan 1200 levende soorten zijn de zeekomkommers dan ook de soortenrijkste groep [...]. Ze kunnen reuzengroot zijn, langer dan twee meter en meer dan 10 kg wegen, of zo onbeduidend klein dat ze tussen de zandkorrels kunnen leven. Men vindt ze vanaf de branding tot op diepten van 10 000 meter en meer.
http://www.reefsecrets.org/portal/index.php?option=com_content&view=article&id=133:zeekomkommers--de-stofzuigers-van-de-oceanen&catid=39:anderedieren&Itemid=196, 2007

Stekelhuidigen [...]. Lengte van 4 mm (zeekomkommer Psammothuria) tot 2 meter (zeekomkommer Synapta).
http://www.rangerclub.nl/nl/dieren/dierdetails.cfm?act=dierenbieb.details&dierid=90000159

Zeekomkommers behoren tot de stekelhuidigen. Ze hebben een worstvormig, vlezig lichaam en een leerachtige huid. Rond de mond zit een krans van tentakels, voor het opnemen van voedsel. Net als alle andere stekelhuidigen (bv. zee-egels), hebben zeekomkommers skeletplaten, maar die zijn gereduceerd tot losse beentjes in het onderhuidse bindweefsel.
http://www.museumkennis.nl/nnm.dossiers/museumkennis/i000621.html

De zeekomkommer dreigt uit te sterven door overbevissing. Het diertje, dat verwant is aan de zeester, wordt steeds populairder in vooral Aziatische maar ook in Europese keukens [...]. Van oudsher gaan de zeekomkommers vooral naar Hongkong en China, waar ze als delicatesse gelden. Daarnaast worden gedroogde exemplaren gebruikt voor mest en medicijnen.
http://wereldgeheimen.nl/wg/index.php?option=com_content&view=article&id=854:delicatesse-zeekomkommer-sterft-uit-door-overbevissing&catid=43:algemeen&Itemid=71

< >