Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

taaladviseur

betekenis & definitie

iemand die taaladvies geeft.

iemand die voor zijn beroep optreedt als adviseur bij taalproblemen; iemand die voor zijn beroep taalkundige adviezen verstrekt; iemand die taaladvies geeft.

Voorbeelden:
Ik heb niks tegen welke taalverandering ook, maar verwacht niet van me dat ik ze tegen beter weten in verdedig. Mijn adviezen zijn dus aan de conservatieve kant. Progressievelingen zullen me dat kwalijk nemen, maar daarmee moet een taaladviseur leren leven: als hij populair wordt, doet hij zijn werk niet goed.
De Standaard, 1996

U kunt zo veel vragen voorleggen als u wilt. De taaladviseur beantwoordt de vragen niet alleen, maar laat ook zien hoe en waar je ze zelf het best kunt (laten) beantwoorden. Welke site gebruik je voor welke vraag? Wat zijn de handigste boeken om bij het schrijven onder handbereik te hebben?
http://www.onzetaal.nl/taaltrainingen/taaladviseur-inhuren/

Taaladvies on line moet ervoor zorgen dat telefonisch of ander menselijk contact voor steeds weer dezelfde vragen wordt beperkt, zodat een taaladviseur zijn aandacht vooral kan richten op de kwesties die meer tijd vergen en op de preventieve taalzorg.
http://taaltelefoon.vlaanderen.be/dienst/jaarverslag/jaarverslag2000.pdf, 2001

Nu moet een taaladviseur nog te vaak dezelfde taalvragen beantwoorden. In het project Taaladvies on line speelt ook het Taaladviesoverleg een centrale rol. Het nieuwe Taaladviesoverleg zal overeenstemming zoeken over de vragen die het vaakst via Taaladvies on line aan taaladviesdiensten worden voorgelegd en over andere vragen die voor het grote publiek relevant zijn.
http://taaltelefoon.vlaanderen.be/dienst/jaarverslag/jaarverslag2000.pdf, 2001

De Tilburgse professor en taaladviseur Jan Renkema schreef op vraag van de Nederlandse Taalunie de Leidraad in het Groene Boekje. Hij hield dus de pen vast voor de nieuwe regels. Deze opdracht verliep niet van een leien dakje, vertelt hij in een interview met De Standaard. Over de tientallen inconsequenties zegt hij: de regels van de Leidraad primeren boven de lijst. Als in de regel staat dat de taalgebruiker mag kiezen, dan kan het Groene Boekje hem dat niet beletten.
De Standaard, 1996

Zoals burgers voor taaladvies terechtkunnen bij de Taaltelefoon, zo kunnen ambtenaren bij de cel Taaladvies terecht voor een antwoord op hun individuele taalvragen [...]. Ambtenaren kunnen zowel telefonisch als schriftelijk taalvragen voorleggen aan de taaladviseurs. Deze dienstverlening staat open voor alle ambtenaren van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, de ministeriële kabinetten van de Vlaamse regering en de Vlaamse openbare instellingen.
http://taaltelefoon.vlaanderen.be/dienst/jaarverslag/jaarverslag2000.pdf, 2001

In overleg met de opdrachtgever bepalen de taaladviseurs welke opdrachten ze binnen welke termijn kunnen behandelen.
http://taaltelefoon.vlaanderen.be/dienst/jaarverslag/jaarverslag2000.pdf, 2001

Desgewenst vragen de taaladviseurs het advies van personen en instanties die in een bepaald domein deskundig zijn. Bij probleemkwesties doet de Taaltelefoon niet alleen een beroep op het eigen taalgevoel, maar is er ook overleg met collega's. In uitzonderlijke gevallen doet de Taaltelefoon taalkundig onderzoek (taalhistorische norm).
http://taaltelefoon.vlaanderen.be/dienst/jaarverslag/jaarverslag2000.pdf, 2001

De Taaltelefoon levert geen advies over de terreinen waarop de taaladviseurs niet deskundig zijn. Dat geldt voor gespecialiseerde vakterminologische kwesties uit bijvoorbeeld de geneeskunde, de techniek en de informatietechnologie, en voor vragen over historische vormen van het Nederlands en de geschiedenis van het Nederlands.
http://taaltelefoon.vlaanderen.be/dienst/jaarverslag/jaarverslag2000.pdf, 2001

Het Comité van Ministers gaat akkoord met de instelling van een Taaladviesoverleg dat geldt als overlegplatform tussen taaladviesdiensten en taaladviseurs en dat verantwoordelijk is voor het bereiken van een inhoudelijke consensus inzake concrete taalkwesties, met name van die kwesties die in de Taaladviesbank opgenomen dienen te worden.
http://www.taalunie.org/_/publicaties/default.html