zoete lekkernij.
zoete lekkernij die meestal gemaakt wordt van eiwitten, honing, suiker, gebrande noten of gekonfijte vruchten en gegeten wordt in de vorm van brokken of staven of, als ingrediënt, in zachte toestand gebruikt wordt in taart, gebak, ijs, pralines, vla, vlaai en in harde toestand in koekjes en repen.
In Nederland niet onbekend, maar veel minder gebruikelijk dan de vorm noga.
Voorbeelden:
Suiker- en snoepgoed allerhande zoals karamellen en bonbons, toffees en dragees, spekken en schuim, zuurtjes en lollies, zoethout en drop, gomartikelen, kauwgom en pepermunt, nougat, vruchtenpasta's en marsepein alsook ijsroom en sorbets drukken zonder schroom hun zoete stempel op dit dossier.
http://www.obcebdbh.be/export/centre-information/publications/dossiers/es/2001_nl/es-suikergoed/part1-1_nl.html
Omdat de meeste van deze bedrijven toch wel een veelheid aan suikerwaren in hun aanbod voeren, werd voor een alfabetische volgorde geopteerd, eerder dan voor een thematische indeling in de resp. productgroepen kauwgom, gekookt suikergoed, toffees, karamellen en gelijkaardige, gommetjes en gegeleerd snoepgoed en ander snoepgoed als keel- en hoestpastilles, drop, dragées en nougat.
http://www.obcebdbh.be/export/centre-information/publications/dossiers/es/2001_nl/es-suikergoed/part1-1_nl.html
De productgamma bestaat uit afgewerkte producten en halffabrikaten: voor de consument is er een ruime keuze aan nougat met amandelen, pistaches of gekonfijt fruit in diverse vormen (repen, napolitains, zakjes, doosjes, bulk), nougat met chocoladecoating, botertruffels, kokos- of chocoladeboomstammetjes terwijl voor de roomijs-, chocolade-, patisserie- en zuivelindustrie een reeks nougatgranulaten en -pasta's wordt aangeboden.
http://www.obcebdbh.be/export/centre-information/publications/dossiers/es/2001_nl/es-suikergoed/part1-1_nl.html
Die bonbon. Daar zat nougat in. En ik krijg hem er niet meer uit.
Karst Woudstra, Een zwarte Pool, 2000