botervervanger.
botervervanger op basis van plantaardige oliën en vetten.
Is zo gewoon geworden als botervervanger dat men vaak boter zegt als margarine wordt bedoeld.
Voorbeelden:
Margarine is een vervanger voor boter die in 1869 is uitgevonden door de Franse scheikundige Hippolyte Mège-Mouriés. Deze onderzocht hoe de melkproductie in de koe tot stand komt. Daarbij kwam hij tot de conclusie dat de koe haar eigen lichaamsvet afgeeft in de melk. De oorspronkelijke margarine werd dan ook uit rundvet, afgeroomde melk, en gesnipperde koeienuiers vervaardigd.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Margarine
Margarine wordt gemaakt uit plantaardige en/of dierlijke vetten en oliën.
http://www.couvert.nl/techniek/fr_bakken.htm
Het vetgehalte van roomboter en margarine is vaak gelijk (beide 80%). Wel verschilt de vetsamenstelling. Roomboter is gemaakt van melk en bevat veel verzadigd vet. Margarine in een kuipje bevat minimaal 60% onverzadigd vet.
http://www.google.nl/search?q=cache:OJ-U1tV-yscJ:www.hartstichting.nl/Uploads/Brochures/mID_5641_cID_4622_kopen%2520is%2520kiezen.pdf+dieetproduct+site:.nl=nl=lang_nl, 2003
In 1871 wordt in Nederland begonnen met de productie van een in Frankrijk uitgevonden kunstboter, tegenwoordig margarine genoemd.
http://www.oce.com/nl/About/History/It+all+began+with+butter.htm, 2004
Arachideolie, ook wel aardnotenolie genoemd, is een heel heldere, lichtgekleurde olie, gewonnen uit pinda's, die voor 50% uit olie bestaat. De olie wordt industrieel gebruikt als basis voor margarine en voor het inblikken van vis.
http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm
Omdat boter van nature vitamine A en D bevat, worden deze vitamines aan margarine toegevoegd.
http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm
Een leuk feit is dat margarine een echte 'oorlogsuitvinding' is waarmee Napoleon destijds zijn troepen in de hand hield.
http://www.shortsea.nl/, 2000
En natuurlijk kunnen we het Poldernederlands wel standaardtaal gaan noemen, maar dat is dan toch hetzelfde als tegen margarine boter zeggen.
http://www.hum.uva.nl/poldernederlands/index.htm
Doe mager vlees of vis pas in de braadpan als het schuim van de margarine is weggetrokken; zij nemen dan het minste vet op.
http://www.studentenkeuken.nl/index2.html