besloten gezelschap.
kring van personen die doorgaans door hun maatschappelijke stand, ideeën of idealen met elkaar verbonden zijn en die vaak met uitsluiting van anderen elkaars omgang zoeken en elkaar bevoordelen; besloten gezelschap; kliek.
Voorbeelden:
NRC heeft de Volkskrant in ruime mate links gepasseerd. Voorheen De Deftige Courant is niet eens PvdA-minded, het is een doorgeefluik van GroenLinks, SP en de Partij voor de Dieren. Net als bij het AD is de krant gekaapt door een politiek-correcte coterie.
http://www.hetvrijevolk.com/?pagina=4302, 30 augustus 2007
Hoe vreemd de wederwaardigheden van Tjerk ook zijn, het staat buiten kijf dat hij omstreeks 1830 zijn bescheiden thuishaven verlaat en via lange omzwervingen in een nog onbeschaafd gebied belandt. In Patagonië is immers de democratie nog niet uitgevonden, zwaait de koning nog de plak, heerst nog de oude ridderlijke levensstijl. Precies daar krijgt het burgerjongetje de kans zijn verhaal te vertellen en dàt in een groot episch kader (dat wel eens aan de ridderhal in het Oud-Engelse Beowulf doet denken). De jongen levert dus niet in de coterie van de Parijse bohème zijn eerste artistieke prestatie, maar onder de vleugels van een patriarch.
De Standaard, 1996
Wesley Sneijder werd kwaad, aldus Pascal. 'Tegen Patrick ging hij vervolgens helemaal uit zijn dak.' Het is het begin van een pijnlijk opstootje, want de Wesley-clan begint zich ermee te bemoeien. Vlak na de woordenwisseling komen enkele jongens uit de coterie van de voetbalvedette dreigend om Patrick heen staan. Een van de jongens stompt Patrick een aantal keren in zijn gezicht. Een andere jongen slaat op hem in.
http://www.depers.nl/entertainment/574581/Mag-ik-mn-horloge-terug.html, 9 juni 2011
"In België zijn ze erg op rust gesteld en de twee magistraten van Neufchâteau verstoren die rust. In België hebben ze liever magistraten die zich plooien naar de politiek en de kastengeest, naar een traumatiserende Kerk, naar de door God gegeven politicasters, naar de loges, coterieën en partijen."
De Standaard, 1996
John (Radclyff Halls bijnaam) en Una verkeerden in de bekende lesbische coterieën van Europa en waren bevriend met Natalie Barney, Romain Brooks en Colette.
http://www.zijaanzij.be/zaz/cultuur/boek.htm
Even terugkerend naar mijn beginpunt - hoe staat de mens tegenover de oorlog - wijs ik erop dat degenen die ooit gedacht hebben dat "iedereen tegen oorlog is" in begin 2003 uit hun droom geholpen moesten worden door de oorlogszucht van Bush en Blair, tezamen met hun respectievelijke coteries.
http://www.humanistischvredesberaad.nl/De%20mythe%20van%20de%20vredesstichters.htm