Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Gepubliceerd op 17-11-2021

Zaadbewaring

betekenis & definitie

De bewaarbaarheid van zaaizaad is i.h.a. in hoge mate afhankelijk van de intensiteit van de ademhaling van het zaad en deze is wederom afhankelijk van het vochtgehalte van het zaad, de relatieve vochtigheidstoestand van de omgeving, de temp. van de bewaarruimte, de ventilatie en de specifieke eigenschappen van het zaad. Hoe vochtiger het zaad en hoe hoger de bewaartemp. is, des te krachtiger is de ademhaling en daardoor des te geringer de bewaarbaarheid.

Door het koel en droog houden van het zaad is het mogelijk de ademhaling te remmen en de bewaarbaarheid te verbeteren. Naast de bewaringscondities speelt ook de beginkwaliteit van het zaad een belangrijke rol, een langdurige bewaring van onrijp, noodrijp, ontveld, geschoten of op andere wijze beschadigd zaad is praktisch onmogelijk. Ten slotte is de levensduur (en dus ook het behoud van de kiemkracht) voor verschillende zaden zeer verschillend; men maakt onderscheid tussen zaden met zeer korte levensduur (microbiotisch), met gemiddelde (mesobiotisch) en met lange levensduur (macrobiotisch). Hoe ouder het zaad is, des te gevoeliger is het voor ongunstige bewaringsomstandigheden.