ABC van de Hengelsport

Van Onck (1972)

Gepubliceerd op 28-04-2019

Alver

betekenis & definitie

Alver - Zijn Latijnse naam luidt Alburnus alburnus, maar veel leuker klinkt de streeknaam ,bovenlopertje’ of zoals men hier en daar zegt: ,bovenleupertien’.

Dit werkelijk gracieuze visje is niet beschermd: er bestaat geen wette¬lijke minimummaat voor. Het valt gemakkelijk te herkennen aan zijn slanke bouw en de wat vooruitste¬kende onderlip. Bovendien hebben weinig zoetwatervissen zo’n prach¬tige zilverglans.

De alver komt voornamelijk in scho¬len voor — een middel om zich te beschermen tegen zijn talloze vijan¬den. Groot wordt de alver uit hen¬gelaars oogpunt bezien niet — meestal niet langer dan vijftien centimeter.

Men gebruikt dit visje vaak als aas¬vis bij het vissen op roofvis maar zelf doe ik dit zelden. Gedeeltelijk uit een niet helemaal te beredene¬ren sentimentaliteit, omdat ik het zo’n leuk kwikzilverachtig dingetje vind, maar ook omdat ik meen dat hij in diep water gauw bezwijkt en dus alleen in ondiep water dienst zou kunnen doen.

Wel maakt zijn gewoonte om in scholen voor te komen hem een ge¬wenste buit voor de concoursvisser die het immers om grote aantallen te doen is. Vroeger werden de schubben van de alver wel gebruikt voor het vervaardigen van kunstparels en in sommige delen van ons land acht men hem een geschikt varkensvoer.

De beginnende vliegvisser zal in het alvertje, dat van insekten en larven pleegt te leven een goed oefenobjekt vinden, want het pakt met graagte de kunstvlieg.

Wie een zoetwaterakwarium bezit (jammer dat velen de voorkeur geven aan een tropisch akwarium) heeft in de alver een leuke bewoner van dat onderwaterkastje, samen met de eveneens tot de karperachtigen behorende bittervoorn die slechts een centimeter of vijf groot wordt en hier niet verder bespro¬ken kan worden omdat het nu een¬maal geen hengelvis is.

Als consumptievis is de alver te verwaarlozen, tenzij u hem bij do¬zijnen in de frituur- of de braad¬pan gooit dan wel hem gebruikt voor een Nederlandse bouillabaisse.