Lexicon Aardrijkskunde

Onbekende auteur (1983)

Gepubliceerd op 24-05-2021

Benin

betekenis & definitie

officiële naam République Populaire du Bénin

oppervlakte 112 622 km2

inwoners 3 567 000

hoofdstad Porto Novo

staatsvorm volksrepubliek

staatshoofd Mathieu Kérékou

reg. leider idem

officiële taal Frans

religies etnische godsdiensten, rooms-katholieken, moslems

munteenheid CFA frank

BNP/hoofd US$ 300

lid van VN, UNESCO, UNCTAD, WHO, FAO, ILO, ECA, OAU, GATT,

IMF, Wereldbank, ECOWAS

Landschap en klimaat

De republiek Benin ligt in West-Afrika aan de Golf van Guinee en vormt geografisch noch cultureel een duidelijke eenheid.

Meestal wordt het land verdeeld in drie gebieden: Zuid-, Midden- en Noord-Benin. Aan de kust heerst een vochtig klimaat met een gemiddelde neerslag van ca. 1000 mm per jaar. Achter de kust ligt een zone van moerassen en lagunen, waarna de natuurlijke begroeiing naar het noorden toe overgaat in droge savannen. Midden-Benin is een plateau met weinig vruchtbare bodems; in het noorden bereikt het land hoogten tot 800 m en heeft een relatief dichte boombegroeiing.

Sociale gegevens

Cultureel vertoont de bevolking van Benin een kleurrijk, gevarieerd beeld. Er zijn meer dan 50 groepen, waartussen overigens vaak verwantschap bestaat in cultuur en taal. Belangrijkste groepen zijn de Fong, Adjara-Quatchi, Bariba, Yoroeba, Goun, Aizo en Pédah, Mina-Pla en Foelani.

In Zuid-Benin, economisch het best ontwikkeld, woont meer dan de helft van de bevolking. Belangrijkste steden zijn de havenstad Cotonou (178.000), Porto Novo

(104.000), Abomey (41.000) en Parakou (23.000). Ca. 13,5% van de bevolking woont in steden. Het land is verdeeld in zes provincies: Zuid (Atlantique; hoofdstad Cotonou), Zuidoost (Ouémé; Porto-Novo), Zuidwest (Mono; Lokassa), Midden (Zou; Abomey), Noordoost (Borgou; Parakou), Noordwest (Atakora; Natitingou). Het lager onderwijs bereikt nog niet alle kinderen, maar dankzij overheidsinspanningen breidt het aantal kinderen dat onderwijs geniet zich uit; middelbaar en technisch onderwijs zijn weinig omvangrijk. Van de bevolking van 15 jaar en ouder kan slechts 11 % lezen en schrijven.

Economische gegevens

Benin behoort tot de armste landen ter wereld. Landbouw is veruit de belangrijkste bestaansbron; de weinige industrie is vnl. geconcentreerd in Cotonou en omvat cement, textiel en produkten voor de binnenlandse markt. Een zware financiële last voor het land is de uitgebreide ambtenarenstand. De invoer is in geldswaarde veel groter dan de uitvoer (vnl. oliepalmprodukten).

Geschiedenis

Over de prekoloniale geschiedenis van Benin is weinig bekend; hoewel in de 15e eeuw al Portugezen contact hadden met een daar gevestigd koninkrijk, wordt 1625 als stichtingsjaar van het koninkrijk Dahomey beschouwd. Het welvarende rijk werd in de tweede helft van de 19e eeuw Frans gebied (het rijk PortoNovo d.m.v. een verdrag in 1863; Dahomey door verovering in 1892) en maakte vanaf 1904 deel uit van Frans West-Afrika. 1-8-1960 werd het land als Dahomey zelfstandig; de huidige naam Benin dateert van 1975. De politieke instabiliteit dateert al van voor de onafhankelijkheid. Sinds 1975 is generaal Mathieu Kérékou staatshoofd en regeringsleider van de enige partij: de Parti de la Révolution Populaire du Bénin. Na 1980 is de binnenlandse politiek van Benin gematigder geworden, waardoor het land internationaal in aanzien steeg. Met name de verhouding met Frankrijk verbeterde, Ondanks de marxistisch-leninistische ideologie van partij en regering is het particulier initiatief in het land groot.