de beide oorlogen die gevoerd werden van 1914-1918 en van 1939-1945. Anders dan de voorgaande deden deze conflicten hun invloed gelden over de hele wereld.
In de Eerste Wereldoorlog streden de centralen (Duitsland, Oostenrijk-Hongarije, Bulgarije en Turkije) tegen België, Frankrijk, Engeland en Rusland, geallieerden genoemd. Later sloten zich Italië, de USA en Japan erbij aan. Oorzaak was haat tegen de Habsburgse tirannie, vooral in de Balkan, de jacht op koloniën en de Duitse blufpolitiek. Aanleiding was de moord op de Habsburgse troonopvolger Frans Ferdinand te Serajewo door een Servische nationalist. De centralen verloren. Vrede o.a. te Versailles. Gevolgen: 9 milj. doden, ontwrichte welvaart, nieuwe staten in Midden-Europa, verlies van koloniën en wrok in de Duits sprekende gebieden.Oorzaak van de Tweede Wereldoorlog: de algemene verarming en werkloosheid ten gevolge van eng-nationale economische politiek, de weerloosheid van Engeland en Frankrijk tegenover de agressieve Duitse politiek (b.v. bezetting van Oostenrijk en Tsjechië), met een mooi woord „Drang nach Osten” genoemd, en vooral de nationaal-socialistische leer van de superioriteit van het Germaanse ras, zich uitend in een ongeëvenaarde jodenvervolging. De aanleiding: Duitse inval in Polen, samen met Rusland (geheime monsterovereenkomst van augustus 1939). Engeland en Frankrijk verklaarden Hitler-Duitsland de oorlog. Duitsland werd gesteund door Italië, Japan, Roemenië, Hongarije en Bulgarije. Aan geallieerde zijde streden op den duur 67 staten, waaronder de Sovjet-Unie, de USA en ook Nederland (mei 1940, de eerste oorlog waarin wij streden sinds Waterloo!). In 1945 capituleerden Italië, Duitsland (8 mei VE-day) en Japan (15 augustus na de atoombommen op Hirosjima en Nagasaki).
Gevolgen: 80 milj. doden, ontwrichte wereldeconomie, ontwaakt zelfstandigheidsstreven bij de koloniale volken, communistische staatsgrepen, gedecimeerd jodendom, en blokvorming: nl. de „vrije volken” tegenover de communistische wereld. Deze tegenstelling beheerst de gehele naoorlogse politiek.