Encyclopedie voor Zelfstudie

drs. L.A. Beeloo (1981)

Gepubliceerd op 24-03-2021

China

betekenis & definitie

omvat met Mandsjoerije 9,7 milj.km2 en heeft 900 milj. inwoners. Het ligt in het zuidoosten van Azië tussen India, de Gele Zee en de Sovjet-Unie.

Het zuiden en het zuidoosten hebben een /Moesson klimaat. Wegens de rijke neerslag wordt de akkerbouw uitgeoefend op terrassen, aangelegd langs de berghellingen om het wegspoelen van de teelaarde tegen te gaan. In het noordwesten zijn dikke /ee/n lagen ontstaan uit het door de wind aangevoerde stuifmateriaal uit de Gobi-woestijn en Mongolië (een eolische vorming, d.w.z. door de wind veroorzaakt). Het noorden en het binnenland zijn droog. De stroomvlakten van de Hoangho en de Jangtsekiang zijn buitengewoon dicht bevolkt. Het grootste deel der bevolking leeft van de akkerbouw (80%).

In het zuiden worden rijst, thee, suikerriet, zuidvruchten en aardnoten geteeld. In het noorden tarwe, haver, sojabonen, katoen, hennep en vlas. Door het grote eigen gebruik wordt er maar weinig van uitgevoerd. China is zeer rijk aan steenkool en ijzererts. Bovendien wordt er wolfram, antimoon, arseen, zilver, lood, kwikzilver, zink en koper gevonden. China behoort tot de oudste cultuurcentra ter wereld. 2300 jaar geleden werd de Chinese Muur gebouwd,het grootste bouwwerk ter wereld, om China te beschermen tegen de nomaden uit Centraal-Azië. In de 13de eeuw bezocht de Venetiaan Marco Polo China. Van hem zijn de oudste berichten over dit land. Tot 1912 was het een keizerrijk, van 1912 tot 1948 een republiek en op 1 oktober 1949 werd het een volksrepubliek onder de leiding van Mao TseToeng.