XYZ van Amsterdam

J. Kruizinga, Gerrit Vermeer (2002)

Gepubliceerd op 22-06-2018

Polak, Benjamin

betekenis & definitie

Polak, Benjamin - Benjamin Polak (1917-1993), hoogleraar huisartsgeneeskunde, raadslid, wethouder en Eerste Kamerlid, bekleedde circa dertig functies. Het bekendst was hij echter als huisarts van "heel" A. Bij dokter Polak aan de Tweede Constantijn Huygensstraat 72 was men in de beste handen. Als zoon van een rabbijn te Nijmegen kreeg hij een orthodox-joodse opvoeding. Op het Haagse gymnasium kwam hij in contact met het zionisme en via een broer met het communisme.

Hij was in 1941 de laatste joodse student die in de oorlog zijn artsexamen aflegde aan de Universiteit van A. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vergaderde in zijn huis de top van de CPN, de Raad van Verzet van Gerben Wagenaar*. Hij zorgde voor distributiebonnen en in zijn huis zaten onderduikers. Na de oorlog werd hij door de CPN-leiding argwanend bekeken. Hij was te liberaal; hij had niet-communistische vrienden. Na een bijeenkomst bij Jan Romein over het antisemitisme in de Sovjet-Unie werd hij in 1953 uit de partij gezet.

Maar Gerben Wagenaar en Henk Gortzak* vroegen hem in 1956 weer lid te worden. Polak was in A. van 1945 tot 1953 raadslid en van 1946 tot 1948 wethouder gemeentebedrijven. "Gerommel in de marge", zou hij het later zelf noemen. Maar dankzij hem gaf Den Haag toestemming voor de bouw van de elektriciteitscentrale aan de Hemweg. De regering wilde het geld vanwege de bestedingsbeperking niet geven. Polak ging naar Den Haag en vertelde de heren, hoe fout ze dat zagen. Een dag later kreeg A. toestemming voor de bouw.

LIT. Paul Arnoldussen en Annemarie de Wildt (red.), Stadsgezichten; honderd grote Amsterdammers uit de twintigste eeuw, 1999.

< >