Wetenswaardig Allerlei

T. Pluim (1922)

Gepubliceerd op 25-01-2017

Chauvinisme

betekenis & definitie

Chauvinisme van chauvin welke naam men gaf aan de oude soldaten van het eerste Franse Keizerrijk, die na den dood van Napoleon een overdreven eerbied bleven toonen èn voor zijnen persoon èn voor wat hij gedaan had. Daarom noemt men Chauvinisme een overdreven, verblinde vaderlandsliefde, die laag op andere volken neerziet en bij de minste aanleiding naar de wapens zou grijpen.

Het woord is afgeleid van Chauvin, den naam van een jonge rekruut, die in het blijspel „La cocarde tricolore" van de gebroeders Cogniard als hoofdpersoon optreedt en telkens in zijn refreinen (z. d. w.) er op roemt: „J'suis Français, j'suis Chauvin, J'tape sur le Bédouin." Het stuk werd in 1834 te Parijs met grote bijval gespeeld. Nicolas Chauvin was een soldaat uit Napoleons tijd. Hij legde voor den keizer een kinderlijke bewondering aan den dag en door zijn vrijmoedige uitingen van patriottisme had hij in het leger een zekere vermaardheid verkregen. Hij was het type van den ouden Napoleontische krijgsman, doch iets te overdreven in de diepe verering voor zijn keizer. „Zeventin wonden, drie afgezette vingers, een gekneusd schouderblad, een wond aan het voorhoofd, een eresabel, het rode lint en 200 frs. pensioen", dat waren de zaken en deviezen, waardoor hij tot peet van het chauvinisme werd. Toen hij uitgediend had, keerde hij met pensioen naar zijn geboorteplaats Rochefort terug en kreeg nu een rustige betrekking als portier bij de marine-prefectuur.
Gedurende het korte verblijf van den onttronden keizer vóór zijn vertrek naar St. Helena te Rochefort, wilde Chauvin zijn post voor de kamerdeur, waarachter de groote Corsicaan sliep, niet verlaten en volgde hij hem overal in roerende aanhankelijkheid. Toen hij zijn einde voelde naderen, gaf hij den wens te kennen, dat een oude Franse vlag zijn lijkwaad zou zijn. Werkelijk is zijn stoffelijk overschot in de nationale vlag gewikkeld. Zijn naam is echter in beeldspraak en oude liedjes bewaard gebleven.