Gepubliceerd op 12-05-2020

Sint-Janskruid, Hypericum perforatum

betekenis & definitie

Hypericum: van Grieks huperikon, hupo = toenadering en ereike = heidekruid. Als deze afleiding juist is, betekent de naam op heidekruid gelijkende plant. Een andere afleinding is dat deze naam is afgeleid van Erica en betekent ‘het kruid onder de heide’ en wijst op het voorkomen in dwergstruikvegetaties.
Perforatum: betekent doorboord. Aan de rand van het blad zitten vele doorschijnende oliekliertjes en wanneer men nu het blad tegen het licht houdt dan geeft de bladrand de indruk of deze doorboord is.
Sint-Janskruid: de naam Sint-Janskruid kreeg de plant omdat zij omstreeks 24 juni (Sint Jan) haar hoogste bloei bereikt. Deze naam moet men zien als een uitvloeisel van een gekerstend gebruik.
Bijzonderheden:
de 24ste juni was voor de Germaanse volken een grote feestdag. Deze dag werd door hen gevierd met de zogenaamde midzomerfeesten waarbij het midzomervuur het middel- en hoogtepunt was. Zo werd er onder meer door jonge meisjes, getooid met een krans gemaakt van dit kruid, om het vuur gedanst. Het altaar werd eveneens met deze kransen getooid. Later bij de kerstening werden vele van deze gebruiken overgenomen, zoals het versieren van het altaar. Het werd het feest van Johannes de Doper.
verbonden met de ridders van St. Jan en de Kruistochten.