Algemeen Technisch woordenboek

H.J. van Eyk (1916)

Gepubliceerd op 03-12-2020

Bacteriën

betekenis & definitie

Met den naam „bacteriën” wordt aangeduid een groep uiterst kleine eencellige wezens, diertjes of plantjes of zwammen, die aangewezen zijn op het gebruik van organisch voedsel. Ze planten zich ontzettend snel voort en wel door deeling, zoodat de moeder in twee wezens als het ware gespleten wordt, vandaar de naam „splijtzwam”.

Men noemt ze ook wel „micro-organismen” of „microben”, omdat men ze slechts met behulp der microscoop kan waarnemen. Ze komen veelvuldig in de natuur voor en zijn de oorzaken van bederf en ziekte. Gunstige voorwaarden voor hunne voortplanting zijn, water, organisch voedsel en een zekere warmtegraad. Naar den vorm kan men de bacteriën verdeelen in drie groepen nl. de kogelvormige of coccen, de staafjes of cylindervormige of bacillen en de kurketrekkerachtig gekromde of spirillen. Methoden om de bacteriën te dooden noemt men desinfecteeren of steriliseeren De in een wond aanwezige of ingebrachte ziekte veroorzakende bacteriën noemt men „sepsis”. Aseptisch noemt men dus eene wondbehandeling of operatie, waarbij in de wond geen „sepsis” aanwezig, is en er ook geen ingebracht wordt.

Terwijl men van „antiseptisch” spreekt, wanneer de „sepsis” moet worden weggenomen, met andere woorden de wond „sepsis” bevat, geinfecteerd is en de infectie veroorzakende bacteriën gedood moeten worden. Zie ook : „micro-organismen”, „microben”, „microscoop” „coccen”, „bacillen”, „spirillen” „desinfecteeren”, „steriliseeren”, a „sepsis”, „aseptisch”, „antiseptisch”, „infectie”.