Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 31-01-2022

Rhônewijn

betekenis & definitie

m. (-en), ben. voor wijn die in Frankrijk ten zuiden van Lyon, langs beide oevers van de Rhône verbouwd wordt.

Het Rhônegebied kan in drie gebieden verdeeld worden. Op de rechteroever ten zuiden van Vienne is de Côte Rôtie met dieprode wijnen van hoog alcoholen extractgehalte en witte wijnen met subtiel aroma (o.a. Château-Grillet). De tweede zone zuidwaarts produceert de appellationwijnen van Saint-Joseph, Saint-Péray en omvat verder de beroemde wijngaarden van l’Hermitage. Het derde gebied, nog zuidelijker, is het belangrijkste wijndistrict dat de beroemde Châteauneuf-du-Pape levert (Vaucluse). Andere bekende rhónewijnen zijn: Condrieu (wit), Tavel (rosé), Lirac en Chusclan (rosé).

< >