Italiaans gewest (regione) in de westelijke Povlakte, 25399 km2, 4,4 mln. inw. Hoofdstad: Turijn.
Het grootste deel wordt ingenomen door het Alpengebied. Hierop volgt een diluviaal heuvellandschap (o.a. Serre d’Ivrea) met meren (Lago Maggiore, Lago d’Orta). Het resterende gedeelte behoort tot de Povlakte; hier stroomt een aantal zijrivieren in de Po, o.a. de Dora Baltea en de Dora Riparia. Het gebied heeft een landklimaat. Hoofdmiddelen van bestaan zijn landbouw en industrie.
De landbouw omvat m.n. tarwe, maïs, rijst, rogge, peulvruchten, suikerbieten en wijn (vermoutwijnen). De Alpen leveren, lood, zink, ijzer, koper, enige steenkool en grafiet, maar vooral elektrische stroom. De industrie omvat hoogovens, machinebouw, autofabrieken (Turijn), textiel (zijde,wol, katoen), chemische industrie.
Toerisme
Piëmont werd in de oudheid oorspronkelijk bewoond door Ligurische en Keltische stammen. In de 2e eeuw v.C. Romeins (Lat.: Pedimontium, aan de voet van de berg). Piëmont werd in de 14e en 15e eeuw het kerngebied van Savoye, welk hertogdom (sinds 1720 het koninkrijk Sardinië) vaak aangeduid bleef als Piëmont.