Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 13-12-2021

oorlogsschip

betekenis & definitie

o. (-schepen), schip gebouwd en uitgerust om in de oorlog in de strijd gebruikt te worden; oorlogsbodem.

Een oorlogsschip is elk vaartuig dat deel uitmaakt van de staatsmarine, een oorlogsvlag voert en waarover het commando wordt gevoerd door een marineofficier, terwijl de bemanning aan de krijgstucht is onderworpen. Tot de oorlogsschepen behoren ook de tot oorlogsschip omgebouwde koopvaardijschepen (hulpkruisers). Een oorlogsschip op volle zee valt uitsluitend en alleen onder het gezag van de vlaggestaat. Een oorlogsschip heeft het recht van onschuldige doorvaart door de territoriale zee van andere staten. Indien echter een oorlogsschip de voorschriften van de kuststaat ten aanzien van deze doorvaart niet in acht neemt en verzoeken om deze voorschriften in acht te nemen negeert, kan de kuststaat eisen dat het oorlogsschip de territoriale zee verlaat. Dit is laatstelijk neergelegd in de Geneefse Conventie inzake de territoriale zee van 1958.

Een oorlogsschip heeft voorts toegang tot vreemde havens, mits het aandoen tevoren is aangekondigd en de betrokken staat ermee instemt. Deze voorwaarden gelden niet indien een oorlogsschip in nood verkeert. Een oorlogsschip in een vreemde haven blijft onder exclusief gezag van de vlaggestaat. Het is in het algemeen een oorlogsschip van een oorlogvoerende partij verboden in havens, opreden en in de territoriale zee van een neutrale staat langer dan 24 uur te verblijven. Deze termijn kan slechts verlengd worden wegens averij of de gesteldheid van de zee. Indien oorlogsschepen van twee met elkaar in oorlog verkerende partijen zich gelijktijdig in een neutrale haven of op een neutrale rede bevinden, moet ten minste 24 uur verlopen tussen het vertrek van de oorlogsschepen van de ene partij en dat van de oorlogsschepen van de tegenpartij. Voorts zijn in het Verdrag van ’s-Gravenhage (1907) voorschriften gegeven over het innemen van levensmiddelen en brandstof door belligerente oorlogsschepen in neutrale havens.

LITT. C.J.Colombos, The law of the sea (1967); O. G.de Vries Reilingh, Warships in territorial waters, their right of innocent passage (in: Neth. yearb. of internat, law, 1971).