Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 13-12-2021

menu

betekenis & definitie

[Fr.], o. (-s), lijst van gerechten (gangen) van een maaltijd; spijskaart; (ook fig.).

Vroeger was het menu van de hoofdmaaltijd veel omvangrijker dan na de Eerste Wereldoorlog, een tendens die zich na de Tweede Wereldoorlog doorzette. Verandering in leefwijze en vernieuwde inzichten leidden tot een betere voedselhygiëne, hetgeen versobering meebracht. Een diner van 10-14 gangen kwam vóór 1940 nog wel voor, terwijl ca. 1900 het viervoudige daarvan niet ongewoon was. Thans bestaat een menu uit minimaal drie en maximaal 5—7 gangen. Een diner begint met het hors d’oeuvre, daarna de soep, waarop eventueel warme voorgerechten kunnen volgen (doorgaans zal men het aantal voorgerechten niet sterk opvoeren) .Visschotels gaan vooraf aan vleesschotels, wild en gevogelte volgen daarna. Het menu dient aangepast te zijn aan gasten, gelegenheid en tijd van het jaar, dient afwisseling te geven in lichte en donkere spijzen alsook in bereidingswijzen. De wijnen dienen afgestemd te zijn op de gerechten.

< >