Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 13-12-2021

Linnaeus

betekenis & definitie

Carolus, eigenlijk: Carl von Linne, Zweeds botanicus, *23.5.1707 Rashult, ♱10.1.1778 Uppsala. Linnaeus studeerde medicijnen te Lund en Uppsala.

Op een reis naar Lapland (1732) verzamelde hij stof voor zijnHora lapponica (1737). In 1734 begaf hij zich naar Nederland, waar hij o.m. kennis maakte met H.Boerhaave en J.Burman. Hij publiceerde zijn Systema naturae (1735) en Hortus Cliffortianus (1738) over de plantentuin van Clifford bij Haarlem, één van de werken die hem zijn grote naam hebben bezorgd. Vanuit Nederland bezocht hij Engeland en Frankrijk, keerde in 1738 naar Zweden terug en oefende daar drie jaar lang een artspraktijk uit. In 1741 werd Linnaeus hoogleraar te Uppsala. Daar stichtte hij een groot natuurhistorisch museum en een groot particulier herbarium.De grote verdiensten van Linnaeus liggen vooral in zijn buitengewoon omvangrijke kennis en in zijn vermogen tot classificeren en rangschikken van de vormen. Dit uit zich in het bijzonder in zijn grote werk Species plantarum (1753) dat het uitgangspunt is geworden van de moderne botanische binaire naamgeving (geslachtsnaam en soortnaam) die reeds eerder bestond, maar die Linnaeus consequent heeft doorgevoerd. Verder heeft hij tal van nieuwe plantengeslachten en soorten beschreven, daartoe in staat gesteld door de grote verzamelingen, die hem uit alle delen van de wereld werden toegezonden. Tenslotte heeft hij een belangrijk deel van zijn bekendheid te danken aan zijn indeling van het plantenrijk, die voornamelijk is gebaseerd op het aantal meeldraden van de bloem. Zelf had hij er weinig voldoening van omdat hij aan een systeem dat op een groter aantal kenmerken gebaseerd is, de voorkeur gaf. Zijn Philosophia botanica (1751) was het eerste leerboek der plantkunde.

Het was vooral van belang voor de terminologie en is lange tijd het algemeen gebruikt leerboek in Europa gebleven. De botanische verzamelingen van Linnaeus zijn naar Engeland verkocht, waar zij grotendeels bewaard worden in het gebouw van de Linnean Society te Londen.

LITT. B.D.Jackson, Linnaeus (1923); K.Hagberg, C.Linnaeus (1940); A.J.Boerman, C.Linnaeus als middelaar tussen Zweden en Nederland (1953); F. A.Stafleu, Linnaeus and the linnaeans (1971).