Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 13-12-2021

likeur

betekenis & definitie

v./m. (-en), verzamelnaam van suikerhoudende aromatische alcoholische dranken.

Een likeur wordt verkregen door herdestillatie van neutrale alcohol, brandewijn of ander gedistilleerd over bepaalde vruchten, bloemen of planten. Zij kan ook worden bereid met natuurlijke aromastoffen, die door extractie uit plantaardige stoffen zijn verkregen. Dit resulteert in likeuren die men eigenlijk als cordials dient aan te duiden. Het extract of destillaat wordt met suiker, glucose of honing op smaak gebracht. Volgens het Likeurenbesluit moet de Ned. likeur minimaal 22 % alcohol bevatten; dit geldt ook in België. Het verkregen produkt moet een totaal extractgehalte (inclusief suiker) bezitten van tenminste 22 %.

Is het extractgehalte lager, dan worden minimumgrenzen aan het alcoholgehalte gesteld; b.v. bij een extractgehalte lager dan 10 % moet het alcoholgehalte tenminste 32 % bedragen.Likeuren kende men reeds ten tijde van de farao’s; tal van middeleeuwse kloosters ontwikkelden hun eigen recepten. De likeuren worden genoemd naar het meest typerende aromatische bestanddeel, b.v. anisette (anijszaad), crème de menthe (pepermunt), crème de cacao (cacao) of naar de oorspronkelijke plaats van herkomst (benedictine, chartreuse).

< >