v./m./o.,
1. het ingedikt sap van een zoethoutplant;
2. dropartikelen. zwarte Drop (in de farmacie: succus liquiritiae) is het extract van de wortel van Glycyrrhiza glabra (ZuidEuropa) en andere in het wild groeiende Glycyrrhiza-soorten, die in het Nabije Oosten, de USSR en China voorkomen. Karakteristiek bestanddeel is glycyrrhizine, een glucoside dat ca. 50 maal zo zoet als saccharose is.
Dropartikelen zijn suikerwerken bestaande uit saccharose, dextrose, glucosestroop en een vormgevend bindmiddel, met zoethoutextract als het smaakgevend bestanddeel. Gietdrop wordt uitgegoten in vormen en stijft op door arabische gom, thans veelal vervangen door zetmeelderivaten. Schepdrop, eveneens op basis van gom of zetmeel (b.v. jujubes, griotten) wordt op vlakke platen uitgegoten en gesneden. Persdrop bevat tarwebloem als bindmiddel en wordt na menging van de grondstoffen tot een deeg door vormgevende openingen geperst (veters, linten) en gedroogd. Zoute drop bevat tot 15 % ammoniumchloride (salmiakzout).