Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 27-08-2021

Doer-koerigalzoe

betekenis & definitie

oude naam van de huidige ruïne Aqar Quf, ca. 20 km ten westen van Bagdad in het oude Mesopotamië gelegen. De stad werd tussen 1942—45 opgegraven door de Oudheidkundige Dienst van Irak.

De ruïne, die vanwege de hoogte van de nog overeind staande torentempel (57 m) vroeger door reizigers vaak voor Babylon werd aangezien, herbergt de resten van de residentie van de Kassitische koningen (zie Kassieten). Het was waarschijnlijk een door koning Koerigalzoe I in de 15e eeuw v.C. nieuw gestichte stad. Naast de ziqqoerrat werden o.a. ontdekt het grote vroegKassitische paleis (egal-kisarra) met een hoger gelegen jonger gedeelte uit de 12e eeuw v.C. en een terrastempel (wellicht van de god Enlil). Belangrijke vondsten waren een uit beschrijvingen bekend diorieten standbeeld (in fragmenten) van koning Koerigalzoe n, een beschilderde manskop, wandschilderingen van schrijdende personen en een klein aantal kleitabletten. De datering van de oudste fase in de 15e eeuw vindt steun in het voorkomen van Noezi-keramiek. zie Noezi.

LITT. T.Baqir, Iraq Government excavations at Aqar Quf (in: Iraq, suppl. 1944—45; Iraq 8, 1946; Iraq 11, 1949); B.Hrouda, Vorderasien (in: Handb. der Archaol., I, 1971).

< >