[Lat. dividere, in-, verdelen], v. (-s, siën),
1. (rekenkunde) deling;
2. typografisch teken dat voor afbreking van woorden of als koppelteken gebruikt wordt ;
3. tot de Tweede Wereldoorlog ben. voor een verband van ten hoogste zes kleinere typen oorlogsschepen (b.v. onderzeeboten en mijnenvegers), daarna in Nederland meestal squadron (maximaal acht eenheden) genoemd en in België groep (maximaal tien eenheden);
4. deel van de bemanning van een schip dat gelijktijdig een gemeenschappelijke taak heeft, b.v. wachtdivisie, landingsdivisie;
5. bij de landmacht een legereenheid van ca. 10000 man, waarin alle wapens en dienstvakken in meer of mindere sterkte voorkomen ;
6. gespecialiseerd bedrijf in een onderneming .
ECONOMIE
In geval van divisie-organisatie heeft een onderneming zich als het ware opgelost in een aantal gespecialiseerde bedrijven, die de naam divisies dragen. Bij divisie-organisatie legt iedere divisie zich toe op een bepaald produkt of groep van produkten. De divisies zijn zo georganiseerd als waren zij zelfstandige ondernemingen. Ze hebben een eigen bedrijfsleiding, die uiteraard moet opereren binnen richtlijnen van de leiding van het gehele concern. Daarnaast beschikken de divisies in meerdere of in mindere mate over alle bedrijfsfuncties zoals verkoop, produktie, inkoop.
De zelfstandigheid kan zelfs zover gaan dat de divisies over eigen staforganen beschikken. Het komt binnen de divisie-organisatie voor dat bepaalde bedrijfsfuncties zijn gecentraliseerd onder de concerndirectie. Dit is meestal het geval als die activiteit voor het gehele concern van essentiële betekenis is. Dit kan ook het geval zijn met bepaalde staforganen. Van de grote Ned. ondernemingen hebben o.a. Philips en AKZO een divisie-organisatie.
LITT. H.J.van den Schroeff, Leiding en org. van het bedrijf (1968).
MILITARIA
Een divisie is in staat het gevecht gedurende enige tijd zelfstandig te voeren; zij treedt echter meestal in grotere verbanden (legerkorps, leger enz.) op. Er zijn verschillende divisies te onderscheiden, bijvoorbeeld infanteriedivisies, pantserinfanteriedivisies, pantser(-tank)-divisies en luchtlandingsdivisies. In verschillende landen is de divisie-organisatie aan voortdurende wijzigingen onderhevig, vooral door de snelle technische ontwikkelingen van het materieel.
De Koninklijke Landmacht in Nederland heeft drie divisies, twee parate en één mobilisabele. Ook de Koninklijke Marechaussee kent divisies; de personele sterkte ervan is aanmerkelijk geringer dan die van het leger. Het wapen van de marechaussee is landelijk georganiseerd in drie divisies, iedere divisie bestrijkt een aantal districten, ieder district omvat een aantal brigades.
De Belg. infanteriedivisie omvat twee infanteriebrigades en een pantserinfanteriebrigade, een bataljon artillerie, een bataljon verkenningstroepen, een smaldeel verkenningsvliegtuigen, allerlei steuneenheden (genie, transmissietroepen enz.) en diensten.
TYPOGRAFIE
De divisie (-) wordt voor afbreking van woorden of als koppelteken gebruikt. Men dient haar niet te verwarren met het kastlijntje (-) of half kastlijntje (-) die gebruikt worden als gedachtestreepjes.