Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 27-08-2021

Dividend

betekenis & definitie

[Lat. dividendum, hetgeen te verdelen is], o. (-en), (afk.: div.), aandeel in de winst, uitgekeerd aan de aandeelhouders.

De declaratie van dividend geschiedt doorgaans eenmaal per jaar, maar wordt soms voorafgegaan door een interimdividend (geen dividendsoort, maar een vooruitlopen op een definitieve uitkering). In de regel moet bij de inning van het dividend één der aan het aandeelbewijs gehechte dividendbewijzen (coupons) worden ingeleverd. De hoogte van het dividend wordt in Nederland uitgedrukt in een percentage van de nominale waarde van het aandeel, in België in een geldbedrag. Als dividendsoorten vallen te onderscheiden het activa-dividend en het passiva-dividend. Tot het activa-dividend wordt gerekend het contante dividend (kasdividend). Het passiva-dividend wordt uitgekeerd indien het voor de onderneming vanwege de te geringe ondernemingswinst onmogelijk is om een contant dividend uit te keren.

De onderneming kan dan overgaan tot een dividenduitkering in de vorm van kortof langlopende schuldbewijzen (resp. het scrip-dividend en het obligatie-dividend). Beide vormen (die tegenwoordig niet veel meer worden toegepast) kunnen als afzonderlijke waardepapieren worden verhandeld. Zijn de liquide middelen van een onderneming ontoereikend om een contant dividend uit te keren, dan kan worden overgegaan tot de declaratie van een stock-dividend. Dit is een dividend in de vorm van aandelen. In feite vindt er dan een omzetting van (winst) reserves in nieuw aandeelvermogen plaats. Wordt er een dividend uitgekeerd in de vorm van aandelen ten laste van een reeds eerder gevormde agioreserve dan spreekt men van een bonus-dividend. Deze laatste is in tegenstelling tot het stock-dividend vrijgesteld van inkomstenbelasting.

In België vervalt dividend na verloop van vijf jaar (art. 2277 BW), maar de vennootschap mag zich dit dividend niet toeëigenen noch uitkeren aan anderen dan de houders van deze dividendbewijzen. Door het verjaren van het dividendrecht ontstaat dus geen winst voor de vennootschap, die de bedragen op een speciale rekening boekt.

< >