v./m. (-en), informatiesysteem waarin gegevens worden opgeslagen voor commercieel en particulier gebruik of voor overheidsbemoeiing.
(Een databank is vooral doeltreffend als gebruik gemaakt wordt van een computer en de gegevens worden opgeslagen in een geheugen dat ‘at random’ (in willekeurige volgordtoegankelijk is.
De gegevens kunnen van verschillende aard zijn. Zo kan men b.v. persoonsgegevens, encyclopedische informatie en ijzerertsgegevens opslaan. De opbouw van informatiesystemen binnen particulier bereik en overheidsbereik stelt de rechtswetenschappen voor problemen. De privacy moet beschermd worden van de persoon over wie gegevens verzameld worden; criminaliteit per computer is echter niet onwaarschijnlijk (girofraudes e.d.). Bovendien kan door de opbouw van informatiesystemen een monopolie, c.q. macht, worden opgebouwd. Verschillende Westduitse deelstaten, b.v.
Hessen en Beieren en ook Zweden (sinds 1.7.1973), hebben wetten op elektronische dataverwerking. In Nederland en België zijn wettelijke regelingen in voorbereiding.
Litt. Interimrapport van de Staatscommissie bescherming persoonlijke levenssfeer in verband met persoonsregistraties (Staatsuitg., 1974); G.E. Hoffmann, Computer, Macht und Menschenwürde (1976).