Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 27-08-2021

Crème

betekenis & definitie

[Fr.], I. v./m./o.,

1. room: chocolat à la café à la crème fouettée, slagroom; (bij vergelijking)het beste, het puikje; de la crème, het allerfijnste;
2. schuim; schuimachtige spijs (met geklopt eiwit); (suikerwerkindustrie) zacht soort fondant, veelal gebruikt als vulling in drups of bonbons; de la vanille; chantilly, stijfgeslagen room met suiker; frite, reepjes pudding, gepaneerd en gebakken, opgediend met vruchtensaus of -moes; de vanille, dikke likeur;
3. ko
smetisch smeersel; (farmacie) zalfachtig huidsmeersel met een groot percentage water geëmulgeerd in olie of was (e);
4. roomkleur; stof van zachtgele kleur: zij was deze avond in het -;

II. bn., roomkleurig: een japon, papier.

Men onderscheidt:

1. standaardcrème, een vette crème (in de Ned. farmacopee opgenomen als coldcrème), die de grondslag is voor andere vette crèmes en die als voornaamste bestanddelen bijenwas, lanoline, walschot en een olie bevat. Diverse andere bestanddelen kunnen worden bijgemengd (vitaminen, hormonen, cholesterol enz.);
2. vanishing crème bevat stearinezuur, een akali (verzepende emulgator), water en glycerol of glycol als stabilisator. Allerlei synthetische stoffen worden als basis voor crèmes gebruikt, af gestemd op de aard van de medicamenten die er in worden verwerkt.