(Eng.: European Organization for Nuclear Research; oorspronkelijk: Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire), internationale organisatie ten behoeve van het kernonderzoek, in 1954 opgericht op initiatief van de UNESCO door België, Denemarken, de BRD, Engeland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Joegoslavië, Nederland, Noorwegen, Zweden en Zwitserland (enkele van deze landen trokken zich later terug en andere kwamen erbij).
Er zijn twee laboratoria te Meyrin bij Genève. Het eerste beschikt over een synchrocycloton (600 MeV), een protonsynchrotron (23 GeV, diameter 200 m) en een systeem van opslagringen. Deze laatste maken studies mogelijk, equivalent aan beschieting met 2000 GeV-deeltjes van gefixeerde doelen; dit gebeurt door twee bundels frontaal op elkaar te laten botsen. In het tweede laboratorium is een nieuw protonsynchrotron van 400 GeV in aanbouw. Dit instrument, dat een doorsnede heeft van 2,2 km en dat in een tunnel onder de grond wordt gebouwd, zal in 1977-78 operationeel worden. De laboratoria bevinden zich op Frans en Zwitsers territorium.
Het onderzoek bij CERN is gericht op de verwerving van kennis van de bouwstenen van de materie, de zgn. elementaire deeltjes en hun wisselwerking, d.w.z. de eigenschappen van het inwendige van atoomkernen en de structuur van de deeltjes en energieën waaruit ‘gewone’ kerndeeltjes zoals protonen, neutronen e.d. zijn opgebouwd. Er werken ca. 4700 mensen.