Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 31-05-2019

Borel-groep

betekenis & definitie

Frans internationaal hotel- en restaurantconcern, opgericht in 1957 te Parijs door Jacques Borel. Borel begon met de opbouw van een Wimpy-organisatie, met 200 vestigingen in geheel Frankrijk (wordt echter weer ingekrompen) en creëerde zijn zgn. ticket restaurants (maaltijdencheques), in Frankrijk erg in trek: ca. 31000 Franse restaurants accepteren cheques, die door bedrijven worden gekocht voor het personeel.

Bovendien vormen maaltijdencheques een niet onaanzienlijke bron van liquiditeiten (per ultimo 1974 beliep het uitstaande totaal FF 73 mln.).Een institutionele catering-divisie is op dit gebied actief in België, Duitsland, Spanje, Italië en Portugal. De Borelgroep is de grootste Franse restaurantgroep met 750 eetgelegenheden in Frankrijk en elders in Europa. De marktaandelen in Frankrijk bedragen: restaurants in winkelcentra (66%; met grote diversiteit), restaurants langs autowegen (50%), bij luchthavens (10%), catering (25%).

In 1975 werd de internationale uit België afkomstige Sofitel-groep overgenomen, een keten met 15 viersterrenhotels; het totaal aantal hotels bedroeg in 1976: 45. In 1971 begon het concern met internationale activiteiten door de oprichting in België van de Société Générale Belge de Restauration (later: Jacques Borel België NV). Nauwe samenwerking kwam tot stand met GB-Inno-BM (wegrestaurants en hotels). Verder werd een overeenkomst gesloten met de brouwerij Stella Artois, die haar restauratieactiviteiten in het Brusselse World Trade Center en Trade Mart in de Franse groep inbracht.

In 1975 werd een contract getekend met de Marokkaanse toeristenorganisatie voor de realisering van een hotelketen in Marokko. Omzet 1975 (taxatie) FF ruim 1 mrd.: hotellerie FF 19 mln., restaurants FF 215 mln., institutionele catering FF 331 mln., internationale activiteiten FF 213 mln. en ‘strategische’ bedrijven (ticketrestaurants e.d.) FF 288 mln.

< >